Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny prischans för Johan Jönson

Andrzej Tichys roman "Fält" och Johan Jönsons diktsamling "Efter arbetsschema" nomineras till Nordiska rådets litteraturpris.
Deras böcker är de bästa som givits ut på svenska i år, enigt juryn.

Jag är jätteglad. Jag är förvånad, jag är överraskad, fast jag tycker fan i mig att det var rätt. En sådan här bok kan man absolut nominera, säger en sprudlande Johan Jönson.

Bara för någon vecka sedan fick han Aftonbladets litteraturpris för samma bok.

Det känns jättebra. Jag har inte varit bortskämd precis, vare sig med nomineringar eller priser.

"Efter arbetsschema", hans 10:e lyriksamling, är en ovanligt fet dagbok om något så vanligt som låglönearbete. Johan Jönson beskriver sin 800-sidiga diktsamling som extrem, både till omfång och tematik.

Johan Jönson tillhör den språkmaterialistiska, inte helt lättillgängliga grupperingen inom svensk lyrik men har ändå valt att skriva om något så vardagligt och lättillgängligt som arbete inom vård och omsorg. Han skildrar arbetare som sliter, men också omsorg som går på automatik. Mycket är självupplevt, annat baserat på intervjuer med andra arbetare.

Det är en arbetsskildring men den innehåller också rätt många porträtt av arbetskamrater. På så sätt är det en arbetarskildring.

Hur får man ihop en 800-sidig diktsamling formmässigt?

Det är just det som är poängen, den går inte ihop, den är heterogen och har en massa stilar. Men den går ihop i en slags dramaturgisk kurva.

Nordiska rådets jury nominerar de verk som anses vara de bästa på respektive språk under året. I den svenska juryn ingår författarna Anna Hallberg, Eva Ström och Robert Kangas. De fastnade även för Andrzej Tichys andra roman, "Fält", där 1900-talet skildras genom Nadia och Nadir som träffas i en svensk sjukhuspark. Europas moderna historia har slutat i personlig psykos.

Det är en roman om hur det är att komma från ett annat land och leva i Sverige, men också en väldigt drabbande existentiell roman på vacker och musikalisk prosa. Många gånger kan den här typen av litteratur slå över i hat eller cynism men inte den här. Det var länge sedan en svensk författare tog ett så stort grepp, säger Anna Hallberg.

2009 års pristagare offentliggörs i början av april. Priset på 350 000 danska kronor är Nordens största litteraturpris. Årets pris gick till den danska författaren Naja Marie Aidt.