Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny satsning ska ge unga asylsökande jobb: "Har fungerat väldigt bra"

Fler ungdomar ska få komma ut i sysselsättning.
Det är ett av Västernorrlands idrottsförbunds mål med projektet Lobben. Nu utökas det med en inriktning på integration.
– Metoden har fungerat väldigt bra och vi tror att den går att överföra på andra målgrupper än den ursprungliga, säger Ellen Forsberg på Västernorrlands idrottsförbund.

Annons

Västernorrlands idrottsförbund har under fyra omgångar under perioden 2012 till 2014 kört projektet Lobben.

Arbetslösa ungdomar mellan 18 och 25 år har fått en chans att både få utbildningar inom idrotten och praktik på olika skolor under fyra månader.

– Det har varit en succé. Runt 70 procent av deltagarna har antingen fått jobb efter projektet eller gått vidare till högre studier. Många av deltagarna känner att de får bättre självförtroende och kan leda sig själva genom att lära sig att leda andra, säger Ellen Forsberg, verksamhetsledare för projekt på Västernorrlands Idrottsförbund.

Nu har förbundet fått pengar av Socialfonden till att fortsätta med det ursprungliga projektet som är inriktat mot ungdomar. Men de har också fått pengar av Tillväxtverket för en ny satsning.

– Vi ska göra ett liknande projekt med samma koncept fast för asylsökande ungdomar. Vi ska köra en pilotstudie och se hur det funkar. Vi tror verkligen på detta, säger Ellen Forsberg.

Projektet samkörs med idrottsförbunden i Gästrikland och Jämtland/Härjedalen.

Tillsammans har förbunden fått 390 000 kronor av Tillväxtverket till integrationsprojektet.

– Genom att ge deltagarna möjlighet att utbildas och utvecklas i ett socialt sammanhang tillsammans med andra i samma ålder ökar möjligheten till snabbare integrering, säger Ellen Forsberg.

Projekten drar i gång igen i januari och i den nya integrationssatsningen kommer ungefär 20 nyanlända att få en plats.

Deltagarna får en praktikplats med handledarstöd på en skola, förskola, idrottsförening eller företag samt tolv utbildningsdagar i bland annat idrottsledarskap.

– Vi tre distriktsidrottsförbund, ser tillsammans med våra idrottsföreningar en stor potential att med idrottens verksamhet och värdegrund lotsa dessa människor in i det svenska samhället och den idrottsliga gemenskapen, säger Ellen Forsberg.