Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny semla har intagit julen

Senast var det semmelwrapen – nu har turen kommit till lussesemlan.
Ett nytt bakverk som ska koppla greppet om fikasugna i juletid.

Annons

Rapporterna har synts i kvällstidningar och sociala medier. Lussesemlan är född. Men finns den att få tag på även i Sundsvall?

En rundringning till en rad lokala bagerier och kaféer visar att bakverket inte slagit igenom på bred front än så länge. Men i Fagervik serveras den nya hybriden mellan semla och lussebulle.

Marianne Svelander driver kaféet Sveas Mitt i smeten i Fagervik och hörde om lussesemlan på radio.

– Men jag hade inte sett någon bild, men jag hade ju lussekatter så jag delade dem och snodde ihop några lussesemlor med mandelmassa och grädde och lade ut en bild på Facebook och efter ett tag kom det folk som var nyfikna.

För den som vill ge sig på att baka den nya trendbullen själv är konceptet enkelt. Dela en lussebulle på mitten, precis som du delar vetebullen till en semla, och fyll sedan med grädde och mandelmassa.

Marianne Svelander tvekar inte när det kommer till att testa nya idéer. Eftersom hennes kafé ligger i ett litet samhälle kan det vara ett sätt att locka nya gäster.

– Jag tycker att det är kul att göra lite annorlunda saker. Många tycker att man inte ska ha vanliga semlor nu. Men lussesemlor går bra. Många brukar vara nyfikna när det kommer något nytt. Förra året var det ju semmelwrapen.

Hon tror att lussesemlan kan få en längre livslängd än semlan i wrapform.

– Den testade man nog mycket för skojs skull. Lussesemlan är riktigt god och den kan nog bli riktigt populär.