Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny skattehöjning kommer slå hårt mot oss företagare

Majoriteten av Sveriges företag är ägarledda. Det handlar om företag som drivs av ägare som både jobbar i företaget och som är aktiva ägare. Som företagare har vi satsat kapital och tar ansvar för investeringar, anställningar och att utveckla våra företag. Detta är en framgångsmodell för företagande: Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Antalet ägarledda företag är i dag cirka 300 000 och de har ungefär 800 000 anställda.

Läs också: En fri och rättvis världshandel för jobb och tillväxt

Du som är politiker och som vill påverka förutsättningarna så att fler jobb kan skapas borde vara särskilt intresserad av villkoren vi har för att driva våra företag. Vi är 22 företagare från Västernorrland som är oroade för det förslag till nya regler för beskattning av ägarledda företag, den så kallade entreprenörsskatten eller 3:12-reglerna. Reglerna är mycket komplicerade men helt avgörande för villkoren för att äga och driva företag. Att kunna ta ut en eventuell vinst till en rimlig beskattning i dag eller kanske i samband med en framtida försäljning av företaget är det viktigaste och riktigaste incitamentet för framgångsrikt företagande. Företag som fokuserar på att gå med vinst är den bästa garanten för trygga jobb.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sedan regeringen Göran Persson genomförde reformen av entreprenörsskatten 2005 har reglerna successivt förbättrats med stor framgång både för företagande och skatteintäkter. Utdelningarna har ökat och med dem även skatteintäkterna. Totalt har skatteintäkterna från utdelningar ökat med 30 miljarder och detta har skett samtidigt som lönesummorna i bolagen också utvecklats bättre än ekonomin i sin helhet. Att dagens entreprenörsskatt också ger incitament till anställningar eftersom lönesumma är en del av underlaget för utdelning har bidragit till fler jobb.

Läs också: En trend som måste brytas – behåll jobben i Sverige

Det är denna utveckling som nu hotas om regeringen genomför skatteskärpningarna som föreslås i utredningen. Skattesatsen höjs med motsvarande 25 procent, förenklingsregeln försämras med 40 procent och kraven på företagares egna löner kan öka med uppemot 60 procent. Därtill försvagas incitamenten till anställningar genom att löneunderlagsregeln försämras med upp till 80 procent. Med dessa kraftiga försämringar kommer utdelningar och därmed skatteintäkter att minska och på sikt kommer detta att få allvarliga återverkningar för företagande och jobbskapande.

Läs också: Färre väljer att starta eget – men egenanställningarna öka

Hittills har det varit märkbart tyst från företrädare för regeringspartierna i denna oerhört viktiga fråga. Vad vill länets riksdagspolitiker? Vi uppmanar er att snarast ta avstånd från skattehöjningar på företagande som motverkar utvecklingen av företag och minskar sysselsättningen.

Markus Sundström

Sundfrakt AB

Bertil Magnusson

Härnösands kranlyft

Gunnar Magnusson

Norrlandsmaskiner sälj AB

Carl-Göran Grönvik och Peter Jansson

Ställningsbyggarna i Sundsvall AB

Niklas Thorén

2004 Wecall AB

Jimmy Söderström

Träteam Br. Nyberg AB

Pär Oremo

Sollefteå slipservice AB

Henrik Björklund

Ocab i Sundsvall AB och Ocab i Hälsingland AB

Lars-Erik Runudde

ALERT

Leif Persson

C4L AB

Patrik Persson

PEMALIA AB

Peter Gerdin

Gerdins

Kent Blomqvist

BN måleri och golv

Joakim Molin

Molin bil AB

Lars-Jerker Molin

Sleepingfox hotel group

Per Felländer

Lindéns skyltar AB

Anne Wigren

Rik assistans

Anders Johansson

Sundsvalls expressbyrå AB

Kjell Undén

Sundsvalls tobaksaffär

Anders Wahlqvist

EdmoLift AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel