Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny storloppsseger för Kontio

Jorma Kontio har haft ett strålande år på Jägersro och på lördagen blev det en ny storloppsseger på Malmö-banan.
I årets sista travklassiker Svensk Uppfödningslöpning blev det seger med Zimba Boko, som var helt överlägsen.

– En mycket bra häst som gjorde allt rätt. Kommer hon att fortsätta utvecklas blir det väldigt spännande, sade Jorma Kontio.

Zimba Boko spelades till jättefavorit efter sin kvalseger på Solvalla då det tvååriga stoet satte svenskt rekord. Och det visade sig att hon också var klart bäst i finalen, trots att hon fick trava utvändigt ledande Ultradidact F. i det usla höstvädret.

– Zimba Boko lägger inte bort några krafter i loppen och det är en bra egenskap, sade Kontio.

Zimba Boko tränas av Markku Nieminen i Finland, som tog sin andra seger i det klassiska loppet. 2005 vann Nieminens Simb Chaplin, som fortsatt att utvecklas till en elithäst, och även då körde Jorma Kontio.

Det är alltid svårt att jämföra hästar av olika årgångar, men Zimba Boko verkar ha det mesta även om tvåårsstarterna är svårbedömda. Nu fick hon en halv miljon kronor på kontot på ett bräde.

Jorma Kontio vann Travderbyt på Jägersro i september med Sahara Dynamite, så nog trivs den finländske toppkusken på Jägersro.

Men storloppet blev förstört av flera galopper – de fyra hetaste motbuden till Zimba Boko gjorde alla bort sig. Inte helt överraskande med så orutinerade hästar dock.

Gulddivisionen slutade som väntat med en spetsseger för nioårige Arras, som för första gången kördes av Veijo Heiskanen.

Arras är en tiger när han får trava i ledningen och taktiken var självklar – från ett perfekt innerspår bakom startbilen laddade Heiskanen.

– Jag har sett Arras massor med gånger och vet att han är som bäst i ledningen. En mycket fin häst som alltid gör ett bra jobb och det är trevligt att få chansen, sade Veijo Heiskanen.

Arras brukar köras av Stefan Söderqvist, som dock är konvalescent efter att ha opererat sin höft. Arras tränas av amatören Lennart Olsson, vars guldklimp närmade sig tre miljoner kronor intravat i karriären.

I V75-kuskligan reducerade Erik Adielsson till 44–47 i den prestigefyllda kampen med Björn Goop. Adielsson vann med Stig H Johansson-tränade Victory Power i V75-inledningen. Stig H Johansson fick en dubbel som tränare då hans Steel Pepper avslutade V75-rundan med Örjan Kihlström i vagnen.