Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny tävling kan förstöra slalomcupen

I år läggs ytterligare en parallellslalomtävling till i världscupsschemat. Det blir alltså vid två tillfällen: i Stockholm och nykomlingen Alta Badia. Det beslutet möter kritik.

Annons

Norske slalomstjärnan Henrik Kristoffersen är irriterad. Han är starkt kritisk till att FIS har valt att lägga in ytterligare en parallellslalomtävling i schemat den här säsongen. Och han stöttas av kollegan Aksel Lund Svindal.

– Det ska inte räknas i slalomcupen när det inte är slalom. Det kan lika gärna räknas i utförscupen, det har ingenting med slalom att göra, säger Kristoffersen till NRK och fortsätter:

– Lägg gärna parallellslalomtävlingar med feta pengapremier och en massa publik men förstör inte den disciplinen som finns genom att lägga till något annat, säger han.

Kritiken riktas alltså främst mot att parallellen kommer att räknas i den totala världscupen och i disciplincupen. Det kan alltså bli avgörande för sammanställningen av slalomcupen och i totalen. …

– Henrik är till exempel inte lika bra i parallell som i vanlig slalom. Är det då rättvist att han inte kan vinna slalomcupen för att till exempel Marcel Hirscher är bättre i parallell? säger Aksel Lund Svindal till NRK.

– Det är inte det att folk inte vill åka skidor men man ska inte bland det klassiska för mycket med det experimetiella. Det kan bli orättvist och om det blir orättvist för utövarna förstör det tilliten till systemet, fortsätter han.

Svindal och Kristoffersen konkurrerar med svenska åkare som Mattias Hargin, Jens Byggmark och Bergsjösonen André Myhrer. Det har ännu inte kommit några reaktioner från svensk sida om beslutet.

Läs mer alpina nyheter:

Myhrers självförtroende är tillbaka

Positiv konkurrens mellan skicrosstjärnorna

Alpina världscuppremiären i Levi inställd