Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny trio tar Lilla Jönssonligan till nutid

/
  • Nya skådespelare tar över som Lilla Jönssonligan. Mikael Lidgard spelar Vanheden, Mikael Lidgard gör Sickan och Hugo Flytström spelar Harry.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
  • Axel Skogberg (Vanheden), Mikael Lidgard (Sickan) och Hugo Flytström (Harry) tillsammans med regissören David Berron.
  • Axel Skogberg (Vanheden) och Hugo Flytström (Harry) skrattar med regissören David Berron. Jackorna åker på i varje paus som skyff mot höstkylan.
  • Sickan (Mikael Lidgard), Vanheden (Axel Skogberg) och Harry (Hugo Flytström) jagar en stjärnas autograf i den kommande filmen Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen.
  • Christjan Wegner är en av producenterna bakom den nya filmen om Lilla Jönssonligan. Han har regisserat de tidigare filmerna om trion.

Borta är 50-talsnostalgin och de rutiga knästrumporna. När den fjärde filmen om Lilla Jönssonligan spelas in är handlingen förlagd till nutid och barnskådespelarna är nya. Den här gången jagar Sickan, Harry och Vanheden en ytterst svåråtkomlig artistautograf.

Annons
De får bära studsmattan fram och tillbaka flera gånger innan scenen sitter. Antingen syns en kamera eller så blåser Vanhedens stråhatt i väg.
Jag sa ju att den skulle ramla av, utropar Axel Skogberg.
Han spelar rollen som den stilmedvetne Vanheden och tillsammans med Hugo Flytström (Harry) och Mikael Lidgard (Sickan) utgör han Lilla Jönssonligans nya kärntrupp. Den här gången ska hyssmakarna lägga vantarna på artisten Dani D:s autograf, men som vanligt sätter Wall-Enberg, spelad av Loa Falkman, käppar i hjulet. Han är manager åt den autografovilliga Dani D och gör sitt bästa för att hålla Jönssonligan på avstånd. Sickan blir instängd men befrias av sina vänner med hjälp av en studsmatta.
En studsmatta har jag själv, så det blir inte läskigt. Men sedan ska jag ramla i en vattentunna och det känns halvkul, säger Mikael Lidgard, som spelar hjärnan bakom autografkuppen.
Jag tror att det blir med fötterna först och sedan bubblar baskern upp, tillägger han.
Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen lämnar 50-talet och utspelar sig i nutid. Dels för att barnen i publiken ändå inte uppfattade de nostalgiska referenserna i de tidigare filmerna och dels för att ge berättelsen nytt liv. Christjan Wegner, som gjorde de tre andra filmerna om Lilla Jönssonligan, har också lämnat plats åt en ny regissör.
Det är lite skönt. Jag är ändå med så pass mycket som producent och även under manusarbetet. Det svåra är att hålla sig borta lagom mycket, säger han.
Nu är det i stället David Berron som har slagit sig ned i regissörsstolen. Han har tidigare jobbat med musikvideor och reklamfilm, men också regisserat förra årets julkalender Allrams höjdarpaket. Han vill få in mer spänning i den nya filmen om Lilla Jönssonligan än i föregångarna.
Det ska bli mer äventyrsfilm och mindre pilsnerfilm med folk som snubblar, säger David Berron.
Han vill frigöra sig från Gösta Ekmans skugga och inte tvinga skådespelarna att imitera honom. Barnen ska få göra sin egen version på ett naturligt sätt, menar han. Därför är han nöjd med att filmen utspelar sig i nutid och att ligan kan använda modern teknik.
Jag vill vara lekfull med saker som barnen själva har. Det ska vara en inspiration för andra att göra mer hyss, till exempel med hjälp av mobiltelefoner och radiostyrda bilar.
Själv säger han sig vara något av en hyssveteran, men de saker han själv hittade på som barn lämpar sig inte att ha med i filmen, konstaterar han.
Jag växte upp i förorten och det var annorlunda då. Jag var nog mycket värre i elvaårsåldern än de är i filmen, säger han.
Han ser sig som \"det största barnet\" i filmteamet och trivs med att arbeta tillsammans med barn. Han framhåller att det viktigaste är att barnskådespelarna tycker att det är roligt eftersom de investerar sitt sommarlov i filmprojektet.
Hittills verkar han ha lyckats, för trots snålblåsten är entusiasmen på topp när barnen får lunchrast.
Det är kul, så då går tiden fort, säger Axel Skogberg, som tidigare har spelat huvudrollen i Håkan Bråkan & Josef.
Och det är inte alls lika mycket väntan som man föreställer sig, fyller Mikael Lidberg i.
Han har Sickans bruna basker stadigt på huvudet och förklarar att han funderar ut planerna medan de andra två förstör dem. Och även om de har roligt den största delen av tiden finns det också smått skrämmande stunder.
Jag skulle spela in på en vind där det sägs spöka. Det var mörkt och massor av rök. Fast det fanns många runtomkring var det lite läskigt, erkänner han strax innan han ska göra sin första stuntscen där han glider ned från ett tak.
Och vad får jag göra? Tafsa på en saftblandare, klagar Hugo \"Harry\" Flytström.
Autografjakt har de prövat på så smått på egen hand, så de vet hur knepigt det kan vara. Hugo Flytström kan stoltsera med hockeyspelaren Börje Salmings autograf och Axel Skogsberg passade på att ta ett par autografer i tv-huset när han spelade in barnprogrammet Blubb.
Alla tre har sett de tidigare filmerna och enas om att Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen är bäst. Men nu kommer den att bli nedknuffad från förstaplatsen av deras egen film, tror de.
Det här kommer att bli en actionkomedi från elva år, tror Hugo Flytström men får mothugg av de två andra.
Vadå? Om man hoppar ned för ett hus måste det vara action, slår han fast.

Fakta: Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen
Inspelning: Den 3 augusti-13 september i Stockholmstrakten.
Biopremiär: I januari-februari.
I rollerna: Mikael Lidgård (Sickan), Axel Skogberg (Vanheden), Hugo Flytström (Harry), Anna Ida Hallberg (Doris), Loa Falkman (Wall-Enberg), Daniela Miteska (Dani D)
Annons