Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny tur i Luxemburghärvan – Sundsvall kan få skatta miljonbelopp

Sundsvalls omdiskuterade placeringar av pensionspengar utomlands har ifrågasatts av utomstående jurister.
ST kan nu avslöja att kommunen kan åka på en skattesmäll i mångmiljonsklassen – i Luxemburg.
– Vi är långt ifrån där ännu, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Annons

Kommunen har sedan 2009 placerat över en halv miljard kronor utomlands. Pengarna finns i ett dotterbolag till Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB – ett försäkringsbolag som ägs gemensamt av Sundsvall och Gävle.

Satsningen, som klubbades igenom av ett i stort enigt fullmäktige, har mött stark kritik genom åren. I utredningar har oberoende jurister bland annat rest frågor om ett "konstlat upplägg".

I juni fattade Sundsvallspolitikerna ett nytt beslut över blockgränsen: Den här gången om att avsluta engagemanget i det kritiserade bolaget.

Nu, samtidigt som värdet i dag är betydligt högre än det insatta kapitalet, försöker kommunen göra sig av med sin andel.

Sundsvalls Tidning kan samtidigt berätta att en misslyckad försäljning skulle innebära att kommunen vid en avveckling tvingas betala 30 procent skatt i Luxemburg på de undanlagda beloppen.

– När fullmäktige bestämde sig visste man att det i teorin skulle kunna hända. Nu pågår ett utredningsarbete i ett antal steg där det första var att sälja till Gävle. De ville inte det och nu ska vi se om andra kommuner är intresserade. Är ingen det vänder vi oss till bolag. Därefter får vi ta ställning till om bolaget ska upplösas, säger Peder Björk.

Kan det i händelse av en avveckling bli en dubbelbeskattning – där bolagets utdelning dessutom beskattas i Sverige?

– Nej, utredningens bedömning var att det inte skulle vara på det sättet.

Tanken med lösningen har varit att täcka framtidens ökade pensionskostnader, men används i dag även för att jämna ut dåliga resultat.

– Bara i år har vi fått en utbetalning på närmare 90 miljoner kronor, säger Peder Björk.

När ST når Kommungarantis vd Björn Ryd förnekar han på en rak fråga att syftet med dotterbolaget i Luxemburg skulle vara skatteplanering.

– Nej, inget sådant finns.

Han understryker också att bolaget "har gått bra hela tiden".

– Avkastningen har legat på drygt 20 procent.

Så är du förvånad att Sundsvall vill dra sig ur?

– Förvånade har vi varit. Men nu är det här ett ägarbeslut och då rättar vi oss efter det.