Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny tv-vinkel på klassisk skröna

Glöm allt du tror dig veta om "Gentlemen". Med den nya miniserien "Gentlemen & Gangsters" tar Mikael Marcimain och Klas Östergren ett klurigt grepp om den maffiga skrönan och öser på med nya perspektiv, dimridåer och falska minnen.

Annons

Kanske såg du den hett emotsedda filmen "Gentlemen" på bio förra året? Hajpen var stor på förhand när Klas Östergrens generationsroman om Henry Morgans eskapader skulle bli storfilm. David Dencik, Ruth Vega Fernandez och Sverrir Gudnason tävlade om utrymmet i filmen med den lugubra våningen där "natten alltid är en möjlighet". Mikael Marcimain, den kanske flitigaste nu verksamme epokskildraren inom svensk film, stod för regin och hela Hornsgatan byggdes upp i Vilnius för att få till den rätta känslan.

Med start på nyårsdagen kommer en ny chans att uppleva historien, i ny form på SVT. Och att se tv-serien "Gentlemen & Gangsters" efter att ha sett filmversionen av "Gentlemen" är en lika klurig erfarenhet som det är att läsa uppföljaren "Gangsters" efter att först ha uppslukats av originalstoryn i romanen "Gentlemen". Nya rollfigurer introduceras, stämningar skiftar och perspektiv förskjuts.

– Ja, nu ändras ju förutsättningarna rätt mycket, säger Klas Östergren och småler.

Halvvägs in i en maratontittning av den nya serien, som spelades in parallellt med biofilmsversionen, är författaren mycket nöjd med vad som visats hittills.

– Och nu börjar det bli riktigt hisnande. I de här sista delarna får allt vi har sett innan sina konsekvenser, det blir spännande att se vad som händer.

Manus- och regiduon Klas Östergren och Mikael Marcimain har jobbat tillsammans med det här mastodontprojektet i åtta år, även om andra filmer, romaner och jobb kommit emellan. Klas Östergren konstaterar att deras samarbete har hållit "längre än ett normallångt äktenskap".

– Och den där valpen som lämnade in manuset till "Gentlemen" för 35 år sedan tänkte nog inte längre än tre dagar framåt. Det här hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Men här sitter vi nu.

Mikael Marcimain beskriver hela processen som lustfylld, speciellt arbetet med tv-versionen.

– Det här är en story om olika storys och det har varit skönt att kunna strunta i den klassiska filmdramaturgin för att skildra det. Det finns ju en grundhandling, som definitivt är stark, men vi har velat berätta om människorna och i den här versionen har vi tagit oss lyxen att sticka iväg i olika spår.

Det är ett avancerat berättande som tar form och den historia som kändes pressad i biofilmen får blomma ut i det nya formatet.

– Jag är faktiskt förvånad över hur väl det fungerar. Jag har inte sett det här på länge och jag är enormt gripen och glad. Det är faktiskt några små snuttar som jag har glömt bort och hela upplevelsen är väsentligt annorlunda, säger Klas Östergren.

Mikael Marcimain fyller i:

– Den som såg filmen och är uppmärksam märker nog att det finns andra tonaliteter som smyger sig in redan från början. Andra tagningar och nya repliker finns med och det finns ett större spelrum för karaktärerna att ha sitt speciella tugg, precis som i romanerna. Det fick vi kanske offra lite i filmen för att det skulle bli mer effektivt.

Och duon har inte tröttnat på varandra. En ny originalhistoria är under utveckling, dock utan någon konkret tidsplan.

Det blir ingen skilsmässa då?

– Nej, absolut inte. Vi är medberoende nu, säger Mikael Marcimain.