Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny upphandling kan ge mer närproducerad mat på kommunens skolor och äldreboenden

En ny livsmedelsupphandling av Sundsvalls kommun ska göra det lättare för lokala leverantörer att lägga anbud.

Varje år upphandlar Sundsvalls kommun mat för 280 miljoner kronor. Nu har den politiska majoriteten (S, C och V) kommit nya krav på livsmedelsupphandlingen för de kommande fyra åren. Målet är nu att upphandlingen ska underlätta för lokala leverantörer att lägga anbud.

– Vi har politiskt pekat ut att vi vill få in mer lokalproducerad mat på våra skolor och äldreboenden. Genom att bland annat stycka upp upphandlingarna blir det lättare att lägga anbud och därmed vinna delar av upphandlingen, säger Hans Forsberg (C), ordförande i infrastruktur- och serviceutskottet, i ett pressmeddelande.

Genom att dela upp upphandlingen i geografiska områden och små varugrupper hoppas den politiska majoriteten att det ska öka möjligheterna för leverantörer av närproducerade produkter att lägga anbud. Vilket i sin tur ska leda till mer lokalproducerad mat på äldreboenden och skolor.

– Med den nya livsmedelsupphandlingen ökar vi ambitionerna för andelen närproducerad mat på skolor och äldreboenden. Med högt ställda krav på miljö, djurskydd och socialt ansvar, förbättrar vi möjligheterna för våra lokala producenter att konkurrera på lika villkor, säger Hans Forsberg.

Liza-Maria Norlin, gruppledare för Kristdemokraterna i Sundsvall, anser att bilden som Hans Forsberg ger saknar information. Hon berättar att de hade två förslag att ta ställning till.

– Ett från sammanträdet i augusti som vi gemensamt återremitterade för vi saknade tydliga skrivningar gällande sociala krav, miljökrav och djurskydd; det andra var ett uppdaterat förslag med tydlighet kring sociala krav, högre nivå vad gäller miljökrav, säger Liza-Maria Norlin, och fortsätter:

– Majoriteten valde att rösta på det förslag som hade lägre ambitioner gällande miljö och endast ett begränsat antal produkter där etisk produktion ärgällande. De valde helt enkelt det mindre ambitiösa alternativet och nu är man jättestolt över att man tar ansvar, det rimmar dåligt.

FLER NYHETER:

Äldre kvinna rånad på Alnö – gärningsmännen kom med buss

För Plus-kunder: Lista: Här är skolorna i Sundsvall som får ett lyft – satsningar för nära en halv miljard

Vivsta skola och simhallen i Timrå får ny ägare – Ewa Lindstrand (S): "Vi är jättenöjda"

För Plus-kunder: Avslöjar: GIF Sundsvall förlänger kontraktet med lagkaptenen – stannar oavsett serie

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.