Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya backar med värdefull rutin

De är båda backar, födda 1988 och nyförvärv.

Angelica Östlin och Pernilla Wennman konkurrerar nu om samma position.

Men viktigast av allt: de tillhör de äldsta i unga SDFF och bidrar med välbehövlig rutin.

Talang finns det gott om i SDFF.

Rutin finns också, men inte i samma omfattning. Det lag som i dag inleder spelet i den nya Elitettan är ungt.

Nyförvärven Angelica Östlin och Pernilla Wennman säger båda att de tillhört de äldre i sina tidigare klubbar, men aldrig förr varit de äldsta. Det är de nu, tillsammans med Ida Brännström och Jonna Wistrand som också fyller 25 i år.

– Men det märks inte att det är ett ungt lag, inte om jag jämför med de andra lag jag spelat i, säger Wennman, som närmast kommer från division II-spel med Sund.

– En anledning kan vara att många spelat på hög nivå i några år och då måste man vara seriös och satsa, även om man är yngre. Vi har ju alla också fotbollen gemensamt och pratar mest om den, kanske hade åldersskillnaden märkts mer om man lärt känna varandra i något annat sammanhang.

Inte heller Östlin, som kommer från flera års spel i Finland, tycker att det är påtagligt att hon tillhör de äldsta.

– Alla är så mogna och seriösa, säger hon.

Både Östlin och Wennman är dock medvetna om vikten av rutin i ett lag.

– Jag tror det är viktigt för de yngre att ha någon att se upp till och har man varit på en högre nivå får man en annan pondus. Men nu är jag ny och kommer även från en lägre nivå så jag vet inte om jag ska ha den rollen. Men jag har ju spelat länge och har rutin från planen och med åldern blir man kanske också lite lugnare och stressar inte upp sig på samma sätt, säger Wennman.

Hon fortsätter:

– Jag tror också att det är bra utanför plan. Vi som är äldre har lite mer erfarenhet av allt och man tar hand om de yngre, ser till att det är bra och vill att de ska trivas.

Östlin menar att de yngre kan luta sig mot de äldre.

– Vi kan ge tips och råd. Samtidigt innebär det inte att vi äldre inte kan lära oss av de yngre. Det är bra att ha mixade grupper med olika erfarenheter.

Förhoppningsvis kan SDFF också luta sig mot Angelica Östlin och Pernilla Wennman i defensiven. På försäsongen har de tampats om platsen som vänsterback, men båda kan användas i hela backlinjen. Något som innebär en trygghet för laget vid eventuella skador.

För Wennman är positionen helt ny.

– Jag har alltid spelat mittback. Det är en utmaning att kliva upp en division och att göra det på en ny position, men det går bättre och bättre.

Så har också utvecklingen varit för hela SDFF under försäsongen.

– Det är många nya och det tar lite tid innan spelsystemet sitter, men jag tycker att det börjar göra det nu, säger Östlin.

Framför allt är det just defensiven som varit bra hittills.

– Vi har ett slitstarkt lag som verkligen kämpar och ger allt, säger Östlin.