Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bluffmejlen låser din dator: "Privata bilder är putsväck"

Ikea och Swedbank har drabbats av bluffmejl. Nu har även PostNord råkat ut för attacker.
Enligt PostNord är det många svenskar som har drabbats.
– Vi vet inte omfattningen, men det är många som har hört av sig till oss, säger Maria Ibsén, pressekreterare hos PostNord.

Annons

De drabbade har fått mejl i sin dator med information om att de kan hämta ut ett paket vid närmaste utlämningsställe.

Mejlet har PostNords logotype och när det öppnas blir datorn låst och kan inte längre användas.

– Jag blev av med viktiga filer. Privata bilder och annat som jag sparat i datorn är nu putsväck, berättar en Härnösandsbo vars arbetsdator måste ominstalleras.

– Eftersom jag väntade på ett paket så öppnade jag tyvärr filen, berättar han.

Hos PostNord vet man inte omfattningen, men konstaterar att andra stora bolag också råkat illa ut. PostNord drabbades även i höstas av en attack.

Tillvägagångssättet är detsamma där mottagaren uppmanas att klicka på en länk som leder till en sida där besökaren fyller i en "captcha", varpå en fil laddas ner som användaren uppmanas att köra.

Läs mer: Telia varnar för nya bluffmejl: "Rör sig om kriminella ligor"

Bluffmejlen kallas på fackspråk "Phishing mail". Avsikten är att komma åt mottagarens uppgifter och med hjälp av trojaner komma över pengar i slutändan.

Posten kan juridiskt inte göra någon anmälan till polisen. Det är bara den drabbade som kan gör det. För polisen är det svårt att komma förövarna på spåren.

– Vi har några ärenden som lyfts upp till nationell nivå, men det kräver ofta internationellt samarbete för att komma dem på spåren. Råkar man ut för den typen av mejl så kasta dem direkt i papperskorgen, säger Peter Johansson vid bedrägerienheten hos Polisen Nord.

Läs också: Varning för nya bluffmejl – bedragare vill att du hämtar ut paket

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!