Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya boenden för ensamkommande flyktingbarn

För en vecka sedan gav politikerna förvaltningen uppdrag att skaffa fler boenden. Nu har det gett resultat.
Vivansborg och Vivsta varvs herrgård tar emot flyktingbarn.

Annons

Situationen beskrevs som ohållbar och det gjorde att socialnämnden ställde krav på tjänstemännen i förvaltningen. Skaffa fler boenden till ensamkommande flyktingbarn. Nu har det gett resultat och platser för flyktingbarnen har ordnats på Vivansborg och Vivsta varvs herrgård.

– Båda ställena tar emot 15 flyktingbarn så det blir ett väldigt bra tillskott, men vi behöver fler, säger Per-Arne Frisk (S), ordförande i socialnämnden.

Hittills i år har Timrå kommun tagit emot närmare 60 ensamkommande flyktingbarn. Ungefär 40 är utplacerade på olika håll i landet. Uppsala, Borlänge och Västerås är några av platserna.

Eftersom socialsekreterarna måste besöka barnen och ungdomarna personligen så har det inneburit mängder av extraarbete och personalen har gått på knäna. Nu löser de två nya boendena en del av de problemen.

– Det underlättar naturligtvis för personalen, säger Per-Arne Frisk.

Avtalet om de nya plasterna är inlämnat till Migrationsverket. Så fort allting är undertecknat och klart kommer kommunen att börja flytta "hem" barn och ungdomar till kommunen. Men då kommer man att göra noggranna avvägningar.

– Vi satsar på att ta hem dom men vi måste göra det med försiktighet. De som varit en kortare tid kan vi ta hem med någon kan ha blivit etablerad på ett ställe, kanske kommit i gång med skolan och allting fungerar bra, säger Per-Arne Frisk.

Nu har det löst sig med två boenden men för det kan man inte vila på hanen. Fler boenden kommer med stor sannolikhet att behövas och då är baracker ett alternativ. Att nämnden tog beslutet att ge förvaltningen i uppdrag att dammsuga kommunen på möjliga boenden anser man är bra men självkritiken finns där.

– Vi skulle ha varit ute med det tidigare men det är alltid lätt att vara efterklok, säger Per-Arne Frisk.