Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bud för akutbesök – patientavgiften höjs till 400 kr

Akutbesök blir dyrare från årsskiftet. Landstinget höjer patientavgiften till 400 kronor.
Men majoriteten säger nej till ambulansavgift och enhetstaxa som partier i oppositionen vill ha.

Inför landstingsstyrelsen föreslogs att läkarbesök vid akutmottagning höjs från 300 till 400 kronor och samtidigt att en avgift införs inom ambulanssjukvården med 150 kronor per resa.

LÄS OCKSÅ: Skatten höjs med 60 öre

I styrelsen vände den röd-gröna majoriteten och strök ambulansavgiften.

Kvar blir höjningen på akutbesök. Syftet är att styra bort onödiga patienter i första hand till hälsocentraler där avgiften ligger fast på 150 kronor.

Det här är inte oppositionen med på. Centerpartiet och Folkpartiet vill införa enhetstaxa för patientavgifter i Västernorrland.

Förslaget är 200 kronor för alla former av besök och även för ambulansresa. Enda undantaget är 300 kronor för besök på akutmottagning.

Centern driver sin linje i en motion till landstingsfullmäktige. En enhetstaxa menar man har flera fördelar.

– Den blir enklare att förstå både för patienter och personal, det blir mindre administration och mer patienttid och enhetstaxan ger dessutom en intäktsökning på mer än 20 miljoner kronor varje år för landstinget, säger Jonny Lundin (C), distriktsordförande och landstingsledamot.

Avgiften gäller från 20 års ålder. Även screening, till exempel cellprovtagning för livmodershalscancer, ska kosta 200 kronor.

Flera andra landsting har infört enhetstaxa, bland andra Västerbotten och Norrbotten. I Jämtland/Härjedalen utreds frågan.

LÄS OCKSÅ: Oppositionen splittrad i skattefrågan

Folkpartiet har samma upplägg med 200 kronor allmänt och 300 kronor på akuten i sitt budgetförslag.

– Dels behöver vi alla hjälpas åt att betala för det vårdutbud vi vill ha i länet via skatten. Dels behövs en avgift vid varje besök som inte gör skillnad på om det är en sjukgymnast eller en läkare jag behöver träffa, skriver FP.

Även Moderaterna pläderar för enhetstaxa och ambulansavgift. Kristdemokraterna vill ta 200 kronor för läkarbesök på vårdcentral och 150 kronor för ambulansresa.

Sverigedemokraterna vill införa ambulansavgift som beräknas ge landstinget 1,2 miljoner i tillskott.

Beslut om avgifter och skatt fattas på landstingsfullmäktige 18-19 november.

LEDARE (LIB): Därför kommer du få betala allt mer ur egen ficka

LEDARE (S): Vi måste inte alls avgiftsfinansiera vården