Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bud: Kulturhus på Kapellbacken

Inte Bolbyskolan och inte Banankompaniet. Enligt det senaste budet hamnar ett nytt kulturhus på Kapellbacken istället.

I torsdags möttes Kulturbanken 2.0, representanter från ÅFA och Sten-Ove Danielsson för att fortsätta diskussionerna kring ett kulturhus i Ånge. Tidigare har kommunstyrelsen fastslagit att kommunen inte kan ta över Bolbyskolan. Därefter kom Ånge bageris gamla lokaler på tal. Men efter senaste mötet står det klart att det blir ett för dyrt alternativ.

– ÅFA kom med ett kostnadsförslag på fyra miljoner för att anpassa fastigheten. Det är mycket pengar, och samtidigt skulle det inte vara optimala lokaler, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Kommunens nya spår är istället Kapellbacken. Redan nu har de band som repat i Bolbyskolan akut fått tillgång till lokaler på Åsgatan.

– Det skulle bli en betydligt lägre driftkostnad. Dessutom är det okej att använda de rivningspengar vi fått, så länge husen inte används till hyresbostäder. Förhoppningsvis är det klart där uppe om ett halvår, säger Danielsson.

Håkan Strandell från Kulturbanken 2.0 håller med kommunalrådet om att gamla Ånge bageri inte var ett bra alternativ.

– Det visade sig vara ett kostsamt förslag, vilket vi anade från början. Dessutom hade replokalerna blivit väl små, och den övriga kulturverksamheten hade inte fått plats. Nu blir vi blir naturligtvis jätteglada om vi får möjlighet att vara på Åsgatan. Med det smärtar i hjärtat att se en kulturbyggnad som Bolbyskolan förfalla, menar Strandell.

I fredags bröts elen samtidigt som Bolbys vattenledningssystem tömdes. Och enligt konkursförvaltare Peter Thoms kommer den kvarvarande oljan inte att räcka länge.

Hur ser kommunen på en eventuell rivningskostnad för Bolbyskolan i framtiden?

– Formellt är det inte kommunens hus, även om jag kan tänka mig att det faller tillbaka i vårt knä så småningom. Jag gissar på att en rivningskostnad skulle gå på fyra, fem miljoner. Det är en svår fråga, men vi kan inte dra på oss en till kåk i Ånge tätort. Jag tror däremot att det kan bli riktigt bra på Kapellbacken, avslutar Danielsson.