Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya djärva mål för damlandslaget

Damlandslaget i handboll siktar högt i EM. Minst en pallplats är målet för nu tycker tjejerna att det får vara slut på hedersamma placeringar.

Efter OS, där det blev förlust i kvartsfinalen och slutlig åttonde plats, har Ulf Schefvert och Per Johansson gått igenom vad som egentligen hände där.

Förbundskaptenerna har haft individuella samtal med varje spelare och kollektivt har man kommit fram till att det är dags att lyfta.

– Vi är klara att ta steget till semifinal, vi är trötta på kvartsfinaler, det är dags att lyfta. Vi har nått vår målsättning i två mästerskap, nu sätter vi tillsammans ett mål som kan misslyckas med, men tjejerna vill ha det så. De har varit väldigt delaktiga i de analyser vi gjort, säger Ulf Schefvert och Per Johansson.

– Vi kom fram till att vi skulle behövt mer energi i matcherna i OS men där var så många intryck, vilket inte är fallet i EM.

Landslaget samlades i Lund på torsdagen och där kommer laget att förbereda sig före avresan till Makedonien kommande måndag.

Redan dagen efter, på tisdagen, är det premiär i gruppen mot Vitryssland.

TT: Är det inte väl sent att komma på plats?

– Det kan man alltid skylla på om det går snett, skojade Schefvert under pressträffen i Lund och tillade:

– Nu förbereder vi oss här och det handlar om att jobba på mikronivå, hantera smådetaljer. Vi har kommit långt i de stora delarna i anfalls- och försvarsspelet.

TT: Är det en fördel att flera av spelarna är i samma klubblag?

– De är samspelade men man spelar kanske på ett annat sätt. Nu får man ha landslagskepsen på och lämna klubbkepsen hemma, sade Schefvert.

Sverige möter alltså Vitryssland, och Österrike och Ryssland i gruppen som avgöres i turistorten Ohrid.

Sedan går resan till huvudrundan i Skopje:

– Vi vill ha många poäng med oss från gruppen, för vi tänker spela om en pallplats i Skopje.

Schefvert/Johansson anser att landslaget har byggt ett starkt fundament att gå vidare på. Det ska hålla över OS 2012.

– Det ska hålla tre-fyra år för vi har haft vår generationsväxling och räknar med att ingen slutar under den tiden.

Senast i EM 2006 i Sverige blev det en sjätteplats.

Nu ska man skörda frukterna av det jobb som tjejerna lagt ner på sina karriärer sedan dess.

– Går det bra nu så rullar det på sedan. Man ska veta att det är ett jävla jobb att ta sig upp i toppskiktet, väl där är det lättare att hålla sig kvar. Det är det vi ska göra i Ohrid och Skopje.