Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förslaget – kan bli olagligt med maskering vid fotbollsmatcher

Regeringen har skickat ut en remiss om ett nytt lagförslag: maskering ska förbjudas på idrottsevenemang. "Vi har omfattande kameror på arenorna och det blir lättare att lagföra", säger inrikesminister Anders Ygeman.

Efter vårens skandalfotbollsmatcher med läktarbråk som kulminerade i samband med matchen mellan Malmö och Göteborg där en någon ur göteborgsklacken kastade ett knallskott mot Tobias Sana är nu ett fullständigt maskeringsförbud uppe till diskussion. Regeringen har skickat en remiss och lagen kan träda i kraft till våren 2017 och det kan i högsta grad påverka de allsvenska fotbollsklubbarna.

– Framförallt är det klubbarna själva som bär ansvaret för ordningen på matcherna, men de måste också ha stöd i lagstiftning så vi kan lagföra dem som exempelvis kastar knallskott, som vi såg i Göteborg, säger inrikesminister Anders Ygeman till SVT Sport.

Han menar att det finns mycket att vinna på att personer i publiken inte maskerar sig.

– Väldigt mycket, eftersom vi har omfattande kameror på arenorna och det blir väsentligt lättare att lagföra. Du kan också ingripa innan någonting har hänt, säger han till SVT Sport.

Det finns dock undantag i lagförslaget som nu är på remiss. Det kommer att vara tillåtet att bära plagg som täcker delar av ansiktet av religiösa skäl eller att till exempel ha en halsduk runt munnen när det är för kallt. Förbudet gäller maskering som syftar till att dölja sin identitet.

Förbudet föreslås träda i kraft 1 mars nästa år och påföljden för brott mot den nya lagen blir, om det godtas, böter eller fängelse i högst sex månader. Maskeringsförbud finns redan på en rad arenor men det har hittills inte varit ett lagbrott. Den enda åtgärd klubben har kunnat tagit är att be supportern ta av sig masken men inte tvinga personen att lämna arenan eller vidta andra åtgärder.

Frågan är dock om den nya lagen kommer att göra någon skillnad. De flesta som maskerar sig gör det inne på arenan och att vidta åtgärder på läktaren under pågående match kan få andra konsekvenser.

– Gör man ett ingripande mot något som kan ge böter så kan vi få ett stort kraftigt upplopp. Det är ju så polisen jobbar. Finns det en rimlighet i det eller kan vi undvika. Där tvistar man om hur man ska jobba taktiskt på läktaren, säger Henrik Koch, säkerhetschef för AIK, till SVT Sport.