Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya godsaker i bolagets ölhylla

Det är bland de tillfälliga nyheterna som de mest intressanta ölen lanseras på bolaget. 5 februari kom en ny laddning exklusiva maltskapelser med flera riktigt goda och bra köp. Sverige håller sig bra framme med en dubbel-IPA från Sigtuna Brygghus – men USA, och mer överraskande, Spanien imponerar också.

Annons

Nya öl i små partier

Fynd – bästa köp

Modus Mandarina, 6,8 %, USA

Systembolagsnummer: 11305 Pris: 35,5 cl/28,90 kr

Omdöme: En riktig god ale med massor av humle tillsammans med inslag av mandarin (som faktiskt tillförts brygden) och toner av torkade aprikoser och farin, vilket sammantaget gett en stor aromatisk karaktär med accentuerad beska. En fyllig och god sällskapsöl av välgjord IPA-typ med typiska amerikanska förtecken.

Sigtuna DIPA Organic, 8 %, Sverige

Systembolagsnummer: 11565 Pris: 33 cl/29,90 kr

Omdöme: Sigtuna Brygghus imponerar ständigt. Här kommer en dubbel-IPA som är fullmatad med läckra humlearomer i en glycerolfet , massivt fruktig, stil som föredömligt integrerar den höga alkoholen som här på ett delikat sätt bidrar med kropp och djup. En exklusiv smuttöl av världsklass till plånboksvänligt pris.

-

…också bra köp

Aecht Schlenkerla Rauchbier Fastenbier, 5,5 %, Tyskland

Systembolagsnummer: 11558 Pris: 50 cl/28,90 kr

Omdöme: Att älska eller hata. Gillar du rökig öl kan du här ha en ny favorit. Här bjuds en stor, harmonisk maltighet med tydligt rökiga, charkuterilika inslag. Testa till rökt korv, till exempel Gustafskorv. Men även till kraftiga, gärna grillade, kötträtter.

Sierra Nevada Celebration Fresh Hop Ale 2015, 6,8 %, USA

Systembolagsnummer: 11689 Pris: 35,5 cl/31,50 kr

Omdöme: Det är bryggeriet levererar alltid högsta kvalitet och intressegrad i sina välgjorda maltskapelser. I denna färsköl exponeras en mullig, stor fruktig humlesmak med knäckiga, lite rostade, malttoner och med en behaglig, påtaglig humlebeska. Gott på egen hand men kan även fungera fint till smakrik husmanskost.

Edge Pure Decadence, 10,3 %, Spanien

Systembolagsnummer: 11387 Pris: 33 cl/42,90 kr

Omdöme: Doften är stor och chokladmättad, med inslag av kaffe och mörkt bröd som går igen i den fylliga, djupt maltiga, sirapslikt feta, komplexa smakrikedomen som snyggt bäddar in den höga alkoholhalten. En kolsvart, spännande sällskapsale att njuta i meditativa sippar. Kan med fördel också lagras något år.

Imperial Coffee Milk Stout, 8,9 %, USA

Systembolagsnummer: 11217 Pris: 65 cl/99,90 kr

Omdöme: Här är ett fullgott alternativ till kaffe på maten. Doftar nymalda, aromatiska kaffebönor som även finns med i den espressolika smaken som också hyser stråk av torkade frukter och vanilj. Gott på egen hand eller till en bit fin mörk choklad.

-

Prisvärt

Brooklyn Black Chocolate Stout, 10 %, USA

Systembolagsnummer: 11504 Pris: 35,5 cl/23,90 kr

Omdöme: Doften är något tillknäppt medan smaken exponerar en djup, mörkmurrig smakrikedom med hårdrostade malttoner i en fet, alkoholstinn, välgjord stil med russininslag. Njut i ensamt majestät eller till en chokladdessert.

Boon Oude Geuze Mikkeller Blend, 7 %, Belgien

Systembolagsnummer: 11568 Pris: 75 cl/109 kr

Omdöme: Här bjuds en mycket frisk citrus- och grönäpplig karaktär i välgjord stil som dock främst kan rekommenderas till surölsnördar. För detta är så långt ifrån stor stark-lager och fruktig ale som man kan komma. Men fungerar utmärkt som aptitretande aperitif och testa gärna även till färska skaldjur som alternativ till vitt vin.

-

Ej prisvärt

Solstice d’Hiver Brasserie Dieu du Ciel, 10,2 %, Kanada

Systembolagsnummer: 11750 Pris: 34,1 cl/44,90 kr

Omdöme: Ett verkligt bombastiskt öl, barley wine, i en närmast likörlik, fet stil med toner av karamelliserat socker, nektar, russin, fikon och rostat bröd där tyvärr alkoholen är väl påtagligt eldig i smakbilden som inte känns riktigt balanserad. Kan sannolikt få större harmoni och sammansmältning av smakkomponenterna med något års lagring.