Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya idéer för området nedanför Hagaskolan – kan byggas punkthus

Det finns planer på ett antal villor nedanför Hagaskolan.
Men lösningen kan i stället bli flerbostadshus.
– Ja, det blir ganska trångt med villor där. Och det finns intressenter när det gäller flerbostadshus, säger planchefen Susanne Klockar Öhrnell.

Annons

Kommunen försöker hitta områden där bebyggelsen kan förtätas. Det lilla skogsområdet på drygt 10 000 kvadratmeter mellan Hagavägen och Hagaskolan är ett sådant.

Här fanns planer på att rymma 13 villor.

– Men området är för litet för så många villor. Bullret från trafiken på Hagavägen gör att man skulle behöva lägga husen en bit från vägen, säger Susanne Klockar Öhrnell.

Ett alternativ vore flerbostadshus. Vid stadsbyggnadsnämndens nästa sammanträde är det troligt att plankontoret får i uppdrag att titta närmare på det.

Kommunen vill nu dessutom prioritera flerbostadshus eftersom bostadsbristen är så stor.

– Ja, och det kan förstås spela in i valet, säger Susanne Klockar Öhrnell.

Hon tänker sig dock inga skyskrapor precis.

– Nej, det blir inga bjässar. Men hus på cirka fyra våningar skulle vara tänkbara, alltså ungefär som de lägre, röda punkthusen vid Institutsvägen, nära Mimerskolan.

Hon tror att två – möjligen tre – sådana hus med parkeringar får plats på området. Det skulle kunna betyda 30–40 lägenheter.

– Det finns några intressenter som hört av sig och vill bygga där, berättar hon.

Ett annat område man tittat på finns längs vägen upp mot Norra berget. Det gäller dels på höger sida av Gaffelbyvägen, precis innan korsningen med Burevägen, där man tänkte sig ett dussin villor.

– Men det har vi släppt för tillfället, det är svårt att lösa dagvattenfrågan där. Men området ligger ganska centralt och många vill ha villatomter, så på sikt kan det ändå vara intressant. I så fall måste man se till att motionsspåret kan vara kvar.

Däremot jobbar man vidare med området på andra sidan Gaffelbyvägen, en liten bit längre fram. Där planeras det för fem villor.

Längst har planerna på det tredje området kommit, fyra villor längs Stenhammargatan, Södermalm. Där ställs detaljplaneförslaget nu ut, fram till 18 februari.