Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya inköpsregler i kommunen stoppas: "Vi kan inte acceptera detta"

Beslutet om de nya inköpsreglerna i kommunen stoppas – tillfälligt.
Detta sedan oppositionen begärt återremiss i frågan.
– Vi kan inte acceptera detta, säger Jörgen Berglund (M).
– Pinsamt. Jag rodnar åt oppositionen, säger Peder Björk (S).

Läs mer: Anklagas för att bryta mot lagen – Björk försvarar nya inköpsregler.

Den politiska majoriteten hoppades få igenom sitt förslag om den nya inköpsstrategin i kommunfullmäktige. En strategi som på olika sätt ska ställa tydligare krav på de företag som anlitas.

Men beslutet dröjer efter att opposition fått igenom en återremiss i frågan.

– Vi behöver ha dialog och därför vill vi ha återremiss, säger Liza-Maria Norlin (KD).

I debatten som följde var samtliga partier överens om att det behövs en inköpsstrategi, men kravet på kollektivavtal var den stora skiljelinjen. Här har oppositionen riktat stark kritik mot majoriteten och menat att kravet på kollektivavtal bryter mot lagen.

– Vi kan inte svälja vissa saker. Vi kan inte acceptera en strategi som fördyrar och försämrar för de små företagen. Dessutom tror vi inte att den håller rättsligt, säger oppositionsrådet Jörgen Berglund.

– Risken är stor att den här inköpsstrategin inte klarar en rättslig prövning. Det låter oklokt att fatta beslut då, säger Stefan Falk (L)

Istället vill oppositionen först hämta in information från bland annat konkurrensverket och upphandlingsenheten när det gäller just kollektivavtalet.

Kommunalrådet Peder Björk (S) riktade skarp kritik mot oppositionen som han menade saknade förslag.

– Det är precis på samma sätt som när vi skulle besluta om biogasen. Det kom inga förslag då heller från dem. Nu har vi suttit med det här i ett års tid, men inget eget förslag och det tycker jag är pinsamt sorgligt, säger han.