Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya IT-attacker mot flera mediehus

En ny överbelastningsattack, en så kallad ddos-attack, drabbade flera stora svenska mediers sajter under skärtorsdagens kväll och natten mot långfredagen.

Andra in- och utrikesnyheter hittar du här

Bland annat påverkades Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri, Sydsvenskan, Aftonbladet och Svenska Dagbladet men några av sajterna klarade sig med mindre störningar.

– Delar av expressen.se drabbades tidvis av störningar, men nyhetsförmedlingen fortsatte på olika andra plattformar och för nästan alla besökare fanns nästan hela expressen.se uppe även om vi inte kunde uppdatera så snabbt som vanligt, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på tidningens sajt sedan den började fungera som vanligt igen.

Tidigare på kvällen hade några av tidningarnas sajter kommit igång.

– Exakt vad som händer rent tekniskt vet vi inte, de undersöker. Men det stämmer att de har legat nere. Både Sydsvenskan och HD har legat nere i ungefär en halvtimme. Nu har vi sajterna uppe hjälpligt, sade Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

Förra helgen utsattes flera mediehus för IT-attacker som lamslog några av de största nyhetssajterna.

I onsdags bjöds cheferna för Sveriges mediehus in till Rosenbad för att diskutera hur framtida överbelastningsattacker ska kunna förhindras. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade då att man ska undersöka hur polisens arbete ska kunna underlättas för att utreda IT-brottslighet.

Läs också: Flera stora nyhetssajter har kraschat