Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya lagen träffar alla fildelare

Trots Fredrik Reinfeldts löfte om att inte jaga en hel ungdomsgeneration ska den nya fildelningslagen stoppa alla fildelare, oavsett hur mycket som fildelas.
Det framgår av lagförslaget som presenterades på torsdagen.

Regeringen har försökt mildra det ursprungliga förslaget på några punkter. I det nya förslaget heter det att nedladdningar måste ha en viss omfattning och att ”fåtal verk” inte ska räcka för att domstolen ska lämna ut identiteten bakom en IP-adress.

Med det skulle den enskilde som laddar ned för eget bruk kunna känna sig säker. Men samtidigt slår justitiedepartementet fast att så fort det sker en uppladdning, så kan ett röjande av identiteten ske.

Eftersom den vanligaste tekniken i dag innebär att det sker en uppladdning samtidigt med nedladdningen, så kan det räcka med att ladda ned ett enstaka verk, för att domstolen ska lämna ut namnet bakom en IP-adress.

– Ja, i princip kan det vara så, men det är en bedömning som måste göras i domstol, sade justitieminister Beatrice Ask till TT, när hon presenterade förslaget på torsdagen.

Hon försvarade den nya lagen som en del i regeringens jobbpolitik. Den kreativa sektorn måste kunna växa.

– Vi måste se till att det går att ta betalt för kreativa tjänster via nätet, sade Ask.

Regeringen har hänvisat till att ett EU-direktiv tvingar Sverige att införa den här lagstiftningen. Men regeringen är bara tvingad att införa ett skydd för upphovsrätten på internet, men det finns enligt EU:s domstol ingen skyldighet att införa just rätten att få ut IP-adresser.

– Det är regeringens beslut att det är ett lämpligt sätt att göra det på, säger Christine Lager, enhetschef på justitiedepartementets enhet för immaterialrätt.

Från berörda branscher välkomnades regeringens förslag.

”Vi har väntat på att Sverige skall implementera sanktionsdirektivet. Vi behöver få ett användbart skydd för vårt arbete även på internet”, säger Mats Söderlund, ordförande i Sveriges Författarförbund i ett pressmeddelande.

De borgerliga ungdomsförbunden är samtliga motståndare till den nya lagen. Centerpartiet har dessutom ett stämmobeslut mot fildelningslagen. Ungdomsförbundets ordförande Mats Andersson (c) anser att lagen sviker en hel ungdomsgeneration och ger privata företag större befogenheter än polisen. Han tar Danmark som ett varnande exempel.

– Där har skapats en laglig maffiaverksamhet. Det har gått så långt att en 16-åring tagit livet av sig, säger han.

Socialdemokraterna vill ännu inte ta ställning.

– Det är viktigt att värna upphovsrätten men också att se till att det blir en rättssäker process. Vi har krävt att det ska tillsättas en integritetsombudsman. Det skulle kunnas finnas med nu, säger socialdemokraternas talesperson Eva-Lena Jansson.