Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya landstingskrisen: Nu splittras vänstern – mellan Medelpad och Ångermanland

De tre vänsterpartisterna Annicka Burman, Kenneth Challis och Birgitta Liivlaid lämnar partiets landstingsgrupp.
Orsaken är den interna konflikten inom Vänsterpartiet.

Annons

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Annicka Burman säger att hon håller med Socialdemokraterna när partiet beskriver svårigheterna att samarbete med Vänsterpartiet.

– Vi upplever att vi inte kan bedriva politik i landstingsgruppen utan det är de två herrarna i majoritetsgruppen som styr väldigt mycket, säger Burman.

Läs också: Socialdemokraterna avbryter samarbetet med Vänstern i landstinget – "förtroendet i botten"

De Vänsterpartister som hon refererar till är vänsterpartisterna Gunnar Fors och gruppledaren Lars-Gunnar Hultin.

– Som Vänsterpartiet har agerat så har man inte fört processen framåt. Det har blivit ett låst läge och så ha man inte kommit vidare. Sen handlar det också om motsättningar som har funnits mellan oss vänsterpartister, vilket har försvårat samarbetet, säger Annicka Burman.

Hon berättar att samtliga tre vänsterpartister från Medelpad har för avsikt att sitta kvar på sina platser i landstingsfullmäktige, landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

Läs även: Vänsterpartiets gemensamma lista bromsar Medelpad

Lars-Gunnar Hultin (V), partiets gruppledare håller inte med om beskrivningen.

– Problemet i samarbetet har varit mellan distriktsstyrelsen och Annicka (Burman) och Kenneth (Challis), det vill säga att man inte följer distriktsstyrelsens beslut, vilket vi andra anser ingår i demokratins spelregler. Även om man inte gillar alla beslut finns det en demokratisk process att man får foga sig i partiets beslut, säger Lars-Gunnar Hultin.

Hultin säger att det inte är helt självklart vad som händer med partiets platser i nämnder och styrelser. Socialdemokraterna skulle till exempel kunna ombilda nämnderna. Samtidigt har man fått besked från S att V ska avsäga sig de poster som man har som vice ordförande i nämnder.

Läs mer:

Centertopp förvånad att sammanbrottet mellan S och V dröjde

(S)plittrade om V-uteslutningen – en röst avgjorde

Här hittar du allt om landstinget