Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya länssiffror: Utrikesfödda driver sex av tio hotell- och restaurangföretag

Sex av tio hotell- och restaurangföretag i Västernorrland drivs av någon som är född utanför Norden.
– Det finns en stor entreprenörsanda bland människor som sökt sig till ett nytt land, säger Daniel de Sousa, vd för ekonomiföretaget Visma, som sammanställt den nya statistiken.

Totalt 658 företag i länet drivs av utrikesfödda. 252 av dem avser företag inom hotell- och restaurangbranschen.

Även nationellt uppvisas liknande fördelning. 53 451 företag i landet drivs av människor födda utanför Norden. Av dessa sysslade vart femte, 10 699 företag, med hotell- och restaurangverksamhet. Bland inrikesfödda är motsvarande siffra endast 7 361 företag. Det ska jämföras med att 17 procent av Sveriges befolkning hade utomnordisk bakgrund.

Näst vanligaste bransch bland utrikesfödda i länet är handel och reparation av motorfordon och annan serviceverksamhet som frisörer och reparatörer inom en rad områden (171 företag).

– Genom att underlätta för fler utrikesfödda entreprenörer att starta nya företag kan Sverige stärka både sin ekonomi och sin sammanhållning på lång sikt, summerar Daniel de Sousa i ett pressmeddelande.

Fotnot: Visma har tittat på statistik från RAMS (Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik) och FAD (Företagens och arbetsställenas dynamik) som bearbetats av Statistiska Centralbyrån. Utrikesfödda definieras här som svenskar födda utanför Norden. I statistiken ingår endast personer folkbokförda i Sverige i åldersspannet 16–64 år. Uppgifterna avser år 2013, vilken är den senaste statistiken som finns att tillgå. Om minst en av grundarna är född utanför Norden räknas företaget i kategorin drivs av utrikesfödda.