Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya lösningar behövs inom vården

Det pågår nu en diskussion om olika former av organisation för det viktiga arbetet med vård i samverkan. Vi har noterat att det lämnats in en ansökan till länsstyrelsen utan att landstinget varit involverade. Det finns därför skäl att påminna om vilka som bär ansvaret för sjukhus- och primärvården i Västernorrland, det är landstinget.

Vi vill härmed klargöra var vi står och redovisa sakläget.

Vid (S) distriktskongress i våras hanterades en motion som föreslog att kongressen skulle bifalla att landstinget skulle bilda en tio100-lösning tillsammans med kommunerna i Kramfors och Sollefteå. Den besvarades med hänvisning till att frågan skulle hanteras av oss i landstinget.

Vid landstingsstyrelsens möte i juni gav vi regiondirektören i uppdrag att inleda samtal med Kramfors och Sollefteå kommuner inom ramen för vård i samverkan. I ett första skede skulle parterna resonera om vad samverkan skulle kunna innehålla, det vill säga ta fram en gemensam bild, för att sedan diskutera vilken organisatorisk modell som ska användas.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Landstinget har inlett ett stort förändringsarbete, ett arbete som måste göras, där bakgrunden är väl beskriven under vinjetten "Framtidens vård" på lvn.se. Detta för att ställa om vårdapparaten för att bättre kunna ta hand om de patienter som redan i dag nyttjar 80 till 85 procent av resurserna i vården i Västernorrland – det vill säga personer med kroniska sjukdomar och de mest sjuka äldre.

Samma patientgrupper står också för cirka 75 procent av läkemedelskostnaderna, vilket motsvarar ungefär 750 miljoner kronor per år. Vi menar att när detta väl är genomfört så kommer ett av vårdens största problem, tillgängligheten, väntetider till vård, att successivt minska och därmed trygga den svenska modellen grundat i en generell välfärd som fungerar.

Läs också: Vem beslutar om vården?

Inom ramen för det förändringsarbetet passar Vård i samverkan mycket väl in, inte minst för att kommunerna har ansvaret för hemsjukvården. Det är i gränslandet mellan landsting och kommun som förbättringspotentialen är som störst. Se bara på Älsaprojektet som startat i Sundsvall, det har nått mycket goda resultat och kommer nu att rulla ut till andra kommuner i länet innan årsskiftet. Samverkan kommer alltså röra de patientgrupper som vi har ett gemensamt ansvar för.

Vi fick en första rapport om "Vård i samverkan", vid landstingsstyrelsens sammanträde i september. Parterna ska ta fram en gemensam bild av vad samverkan ska syfta till. På styrelsen ska vi också resonera om behovet av en politisk referensgrupp som ska följa arbetet.

Läs också: Från en blivande Ådalenbo och världsmedborgare

Det framställs som om "Vård i samverkan" och arbetet kring det, borde innebära att man skjuter fram andra strukturella beslut i avvaktan på vad man kommer fram till. På den frågan är vårt svar nej.

Det som nu hanterats av Hälso- och sjukvårdsnämnden och som ska hanteras i landstingsfullmäktige i oktober är för landstingets del inte aktuellt att ingå i det vi ska samverka kring.

Erik Lövgren (S)

Jan-Olov Häggström (S)

Landstingsstyrelsens ordförande och vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel