Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya mjölkbönder i Storboda

Ett ungt jordbrukarpar från Enköping hittade till slut sin bondgård.
Sedan första oktober driver de jordbruk i Storboda med 200 mjölkkor.

Båda har erfarenhet av jordbruk sedan barnsben.

Joakim växte upp på en gård hemma i Enköping. Hans pappa hade växtodling och hos Joakim föddes drömmen tidigt om att bli jordbrukare med eget företag. Han studerade och blev färdig lantmästare i våras.

Anna Strömgren har ursprunget i sörmlänska Björkvik och växte upp på en gård med småskaligt jordbruk. Hon läste till husdjursagronom, och samtidigt jobbade hon extra på en mjölkgård.

På gården i Storboda har de runt 200 mjölkkor. Att driva mjölkgård i en tid av dåliga mjölkpriser är inget som de oroas över, men de är överens om att det gäller att vara klok och sparsam med inköpen.

– Om vi inte tror att vi kan tjäna pengar så skulle vi inte satsa på det här, säger Joakim.

Paret tillbringar mycket tid på kontoret, där de håller koll på affärerna.

– Vi har räknat mer än en gång på det. Det gäller att ha fokus på kostnaderna och förhandla om priser hos leverantörer. Man får aldrig slappna av. Det är viktigt att kolla med fler parter innan man handlar, säger Joakim.

Tillsammans har paret stor kompetens och erfarenhet. De har dragit ihop 420 högskolepoäng tillsammans, så de är även teoretiskt förberedda, något som är bra i dessa tider av EU-bidrag och dess pappersexercis.

– Jag tror man behöver mer utbildning för att bli bonde i dag. Gårdarna har vuxit och det medför att man måste anställa folk, vilket kräver kunskap i bland annat företagsledning, säger Anna Strömgren.

– Å andra sidan finns det unga bönder utan utbildning, men med en jäkla drivkraft, inflikar Joakim.

Gården ägdes tidigare av förre ordföranden i Swedish Meats, Ulf Sahlin, och hans hustru Carina.

– Vi bestämde innan att om vi kände oss det minsta tveksamma skulle vi backa ur, men det kändes bra direkt när vi kom in på gården. Ulf och Carina har lämnat över ett välskött företag och hjälpt oss med att komma i gång, säger Anna.