Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya monstertävlingen i Södra bergets backe – åker upp och ner utan lift: "Kommer nog bli tufft"

Upp och ner för en slalombacke så många gånger som möjligt på två timmar – utan lift. Det är vad den nya tävlingen Södra berget 2H ut på.
– Det är den första tävlingen i sitt slag i Sundsvall, säger arrangören Daniel Knabäck.

Annons

Den 31 mars är det premiär för den nya skidalpina tävlingen som sker på skidor med stighudar. Det går ut på att ta sig upp och ner för Södra bergets slalombacke så många gånger som möjligt på två timmar. Den som avverkat flest höjdmeter under den tiden vinner.

– Det kommer nog bli tufft. Den som är snabbats kanske hinner 15-16 vändor, säger Daniel Knabäck.

Läs också: Slalomklubben polisanmäld för bullriga snökanoner

Tävlingen är uppdelad i lagtävling och soloklass. I lagtävlingen tävlar man i stafettform där men turas om att åka upp och ner för backen medan den andre i laget vilar. För deltagarna i solotävlingen gäller det att kämpa på själv i två timmar.

Tävlingen, som heter Södra berget 2H är en systertävling till en liknande tävling i Hammarbybacken i Stockholm och förhoppningen är att det ska bli ett återkommande evenemang. Till årets tävling är antalet anmälda ganska få men det går att efteranmäla sig på plats.

– Tanken är att det ska bli en återkommande tävling. Det här är ju en sport som inte så många känner till i Sverige men är väldigt stor i Sydeuropa speciellt i Italien, Spanien och Frankrike. Den som är störst i Sverige inom sporten är Emilie Forsberg, som är uppvuxen i Härnösand. Hon ligger 7:e på världsrankingen, säger Daniel Knabäck.

Tävlingsdeltagarna ska ta sig runt en utstakad bana från botten av backen till toppen och därefter ner igen i en separat nedfart. Daniel är själv ganska ny inom sporten.

– Jag upptäckte den för ett år sedan ungefär. Jag tyckte det såg roligt ut och ville testa. De flesta håller ju till i fjällvärlden men jag ville att det skulle finnas något här i Sundsvall så jag startade den här tävlingen.

För nyfikna som kanske inte känner sig manade att ta sig an hela backen kommer det att finnas möjlighet att testa utrustning på plats.

– Det känns jättekul, jag hoppas att många ska vilja testa och att det kommer lite publik, säger Daniel Knabäck.