Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya planer: Här ska hundra små hyresrätter byggas centralt i Sundsvall

Tre hus byggdes, men resten av marken ovanför Västermalmsskolan har legat orörd.
Men nu ska Klinten-området få hundra nya lägenheter.
Det ska två äldre fastighetsägare från Umeå se till.

På måndagseftermiddagen klubbades deras köpeavtal igenom i kommunfullmäktige. Därmed kan de söka bygglov.

– Vi hoppas kunna börjar bygga strax före semestern och att det blir inflyttning i början av 2018, säger Kalle Holmlund, produktionschef på NCC i Sundsvall.

Läs mer: Då flyttade de första in på Klinten.

Det handlar om små lägenheter, ettor och tvåor.

– Läget är jättefint och det ligger ju nära Mittuniversitetet, säger Kalle Holmlund.

NCC har ett koncept som heter Folkboende där man bygger mindre, yteffektiva lägenheter. Punkthuset på Vapelhöjden, Skönsmon, som stod klart i mars i fjol, är ett sådant exempel.

– Våra hus byggs enligt Folkboende-konceptet, det är enda sättet att få ner kostnaderna någorlunda när det gäller hyresrätter, menar Staffan Näslund, 68 år och en av de två ägarna.

Han och kollegan Kjell Grönlund, 74, har hållit på med fastigheter i fyra decennier.

– För tre år sedan började vi bygga också. Det är roligt att hålla på med på äldre dagar, man har något att göra och håller sig i form, säger Kjell Grönlund och skrattar.

Hittills har de byggt fem punkthus i Umeå och har två till på gång, med inflyttning till vintern. Då ska också deras två hus i hamnen i Örnsköldsvik stå klara, taklagsfesten hölls i fredags.

– Det finns inga lediga tomter i Umeå, så därför har vi sökt oss till Övik och Sundsvall. Och vi har blivit väldigt bra mottagna på båda orterna, så det kan bli fler byggen där, säger Grönlund.

Deras mål är att bygga totalt 15 punkthus.

Radarparet Näslund/Grönlund bildar nya bolag för varje projekt och i Sundsvall kommer de nu att bygga var sitt hus.

– Vi är ju lite till åren och det blir lättare att sälja fastigheterna när den dagen kommer om de ligger i egna bolag, säger Kjell Grönlund.

Kommunen säljer de två tomterna för drygt fem miljoner kronor styck. I köpavtalet finns också en klausul om att kommunen har rätt att hyra upp till tio procent av lägenheterna för kommunala behov.

I dag bygger NCC som bekant Mitthems två projekt på Norra kajen, trygghetsboendet med inflyttning i juni och hyreshusen med inflyttning i oktober. Dessutom har man börjat med HSB:s 35 lägenheter vid Skandiahuset och ska bygga 26 lägenheter i Härnösand, nedanför fängelset.

– Att de stora projekten för Mitthem börjar bli klara gör att Klinten kommer bra tidsmässigt. Så jag tror att vi klarar det utan att behöva rekrytera mer folk, säger Kalle Holmlund.

■■ För mer nyheter om bostad och inspiration, klicka här, – följ Bostadspuls på Facebook.