Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya problem med föroreningar i Svartvik

Problemen med föroreningarna i Svartvik fortsätter. Den här gången är det dragningar av elledningar som försinkas på grund av gifterna i marken.

– Vi får lägga ner jobbet och åka därifrån i några veckor tills de fått ordning på kontrollbiten, säger Görgen Jonsson vid Mittsverige vatten.

Mittsverige vatten har under hösten och vintern dragit nya vattenledningar i Svartvik. Men man har också monterat dit en ny pumpstation på området. Det har man gjort för att kunna minska risken för att avloppsvattnet ska bredda (rinna över) innan det går till Essviks reningsverk.

– Som det är nu så orkar det inte hålla undan ordentligt om det blir jätteflöden. Nu blir det pumpat i stället så avloppsvattnet trycks iväg till reningsverket i Essvik. Vi gör en säkrare avloppsledning helt enkelt, säger Görgen Jonsson, projektledare vid Mittsverige vatten.

Det var när elledningen till pumpstationen skulle dras som problemet uppdagades. Elen dras från en plats strax bakom lokstallarna i Svartvik och i det området misstänker man att det finns dioxin. Något som gör att man måste gå igenom området och eventuellt sanera innan man kan dra elledningen.

– Det rör sig om en sträcka på cirka 40 meter och vi hade otur att det inte var sanerat den lilla biten. Hade man haft lite bättre koll på läget för några år sedan så hade man säkert tagit med den sträckan också, säger Görgen Jonsson.

Dioxin är ett av de farligaste gifter som mänskligheten känner till och innan man kan sanera ett område från de miljögifterna måste platsen kartläggas noga. Det görs genom att man delar in området i ett rutnät och sedan provborrar man och kan på så sätt få fram den eventuella mängden gift i området. Om det sedan visar sig att det finns gifter på platsen måste massorna grävas upp och transporteras bort på deponi. Det gjordes för drygt ett år sedan vid det gamla hyvleriet på andra sidan vägen vid lokstallarna. Nu är det alltså dags igen och det är säkert inte sista gången som planerade arbeten försinkas på grund av gifter i marken på det gamla fabriksområdet i Svartvik.

– Vi anlitar den miljökonsulten som vi haft tidigare. De har ju ett kontrollsystem för det där med provtagningar och rapportering till länsstyrelsen. Så nu måste vi dra igång den där apparaten igen, förklarar Görgen Jonsson.