Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regioner skapar nya möjligheter

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Regionfrågan har varit en långdragen process i Västernorrland. Flera försök att bilda region har gjorts och flera gånger har det misslyckats. För oss socialdemokrater handlar regionfrågan huvudsakligen om att skapa en stabilare grund för sjukvården, samlad kraft i regionala utvecklingsfrågor och om ökat demokratiskt inflytande över medlen för regional utveckling. Socialdemokraterna i Sundsvall stödjer nu bildandet av en norrländsk region som består av minst tre av de nordligaste länen.

Socialdemokraterna i Sundsvall anser att frågor som berör människors vardag måste hanteras lokalt och regionalt i högre utsträckning än i dag – oavsett om det rör hälso- och sjukvård, kommunikationer, utbildning, företagande eller kultur och fritid. Sverige är ett land med olika geografiska förutsättningar och därför behövs en aktiv regional nivå.

Den rödgröna regeringen har uttalat att Västernorrland ska bli region från och med 1 januari 2017. Regeringen har också uttalat att länsindelningen ska göras om och att antalet län och landsting i Sverige ska minska avsevärt. Detta ska genomföras år 2019 eller 2023. Vi önskar att Västernorrland blir ett av de län som går före och att en större region bildas redan den 1 januari 2019.

En västernorrländsk region från 2017 motsätter vi oss inte, men den kommer vara ett kort inslag i historien och löser dessutom inte de problem som landstinget har. Det är viktigt att en ny region är tillräckligt stor för att möta framtidens utmaningar både inom sjukvården och när planering för infrastruktur och kollektivtrafik ska ske. Därför behöver de nya regionerna vara större än dagens länsindelning.

Med anledning av en allt mer akut ekonomisk situation i landstinget, en regering som vill komma framåt i regionfrågan och grannlän som i tidigt skede av den här processen sagt sig vara skeptisk mot regionbildning har vi under de senaste månaderna omprövat vårt tidigare ställningstagande i regionfrågan.

Det är viktigt att en sammanhållen norrländsk region har stöd i alla delar av sitt område. Det förutsätter inomregional balans, såväl vad gäller beslutsfattande som verksamheter. Ett decentraliserat politiskt beslutsfattande som erbjuder kontaktytor nära människorna blir då en förutsättning.

Det är främst de ekonomiska och strukturella utmaningarna inom Västernorrlands landsting som ligger till grund för vår omprövning av vårt tidigare ställningstagande, men även att regionbildningen varit en väldigt långdragen process i vårt län och vi behöver komma vidare från strukturdiskussioner. Vi behöver i stället arbeta med att skapa förutsättningar för fler att bo och verka i vår del av landet.

Peder Björk (S)

Kommunstyrelsens ordförande Sundsvall

Roger Johansson (S)

Ordförande Socialdemokraterna i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel