Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya skrämmande bilder: Många djur far illa i länet

Många djur far illa i länet.
Förra året anmäldes 324 misstänkta fall.
Katter och hundar plågas, stryps med stålvajrar eller blir inlåsta i sin egen träck.

Annons

Läs mer här:

Många djur vanvårdas i länet

Sålde för unga kattungar – riskerar fängelse

Misstänkt djurplågeri utrett

ST har begärt ut länsstyrelsens statistik över det gångna årets djurskyddskontroller i Västernorrland. Myndighetens uppgift är att kontrollera personer som misstänks för att vansköta sina djur. Om så är fallet kan länsstyrelsen omhänderta djuren eller besluta om djurförbud för personen. De grövsta fallen lämnas vidare till polisen.

Förra året anmäldes 324 sådana fall till länsstyrelsen, med djur som påstods fara illa. I 33 fall omhändertogs djuren och i tolv fall förbjöds hussen, matten eller djurhållaren att ta hand om djur i framtiden.

Anmälningar om djurplågeri mot hundar och katter var vanligast.

– De allra vanligaste ärendena med akuta omhändertaganden gäller katter som lämnats vind för våg och förvildats eller kattägare som har alldeles för många djur, säger Helén Löfblad, länsveterinär på länsstyrelsen.

Bland de värsta i den genren var en man i 90-årsåldern som hade alldeles för många katter för att han skulle kunna ta hand om dem; totalt ett 60-tal.

– Han var klar och redig i övrigt för sin ålder, men hade helt enkelt tappat greppet. Katterna kastrerades inte och förökade sig obehindrat.

Det slutade med att länsstyrelsen fick gå in och omhänderta djuren som fullkomligt invaderat och kontaminerat mannens bostad.

Även många hundar far illa.

– Bland de värre fallen där var en kvinna som lämnade hunden utan tillsyn i en oerhört dålig miljö, hela huset var fullt med hundbajs.

Orsaken till vanvården eller djurplågeriet är sällan att husse eller matte tycker illa om sina djur, eller medvetet behandlar dem illa. Paradoxalt nog handlar det ofta istället om djurvänner.

– Det vanliga är att de verkligen älskar sina djur men inte har förmåga att ta hand om dem. Det kan till exempel handla om djurhållare med demens, psykisk oförmåga eller andra sjukdomar, säger Helén Löfblad.