Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sporten – leta gömda skatter

/
 • Grabbarna från Expedition Alitiud kan stoltsera med att ha lagt ut den svåraste lådan i Europa. Det gick 2 367 dagar innan någon lyckades logga cashen. ”Och det var först efter att vi på allmän begäran hade flyttat den och gjort den lite enklare”, säger Andreas Almberg.
 • ”Det är en helt fantastisk sport, jag har hittat smultronställen   som jag aldrig annars hade hittat annars”, säger Krister Selander.Foto: Leo Sellén
 • Ibland kommer de små skatterna med olika uppdrag. Andreas Almberg berättar om när han hittat ett litet plats-Mumintroll. Det kom med instruktion- en att det skulle färdas västerut över alla kontinenter. Senare fick jag höra att ägaren hade skickat iväg ett annat Mumintroll västerut. Målet var att de skulle mötas igen i den ursprungliga cashen.
 • Den som lägger ut skattgömman eller cashen som den kallas, lägger upp koordinaterna på en sajt som andra geocashare kan skriva in i sin GPS. ”Det här är en Rolls Royce-variant med nedladdade kartor för säkert 20 000 kronor, men du kan använda vilken GPS-app som helst till din smartphone”, säger Andreas Almberg.
 • Krister Sellen letar förgäves efter den gömda skatten. Andreas Almberg, är den som har lagt ut den och han ser oförskämt nöjd ut. ”Det här är ändå en enkel låda”, säger han.

Är det för folk som behöver fuska i orientering?

Eller kanske en skattjakt för skogsmullar?

– Ne,j det är geocaching – den nya sporten som alla snackar om.

Annons

Någonstans i skogen på Södra berget ramlar vi omkring tillsammans med Andreas Almberg och Krister Sellander från klättrings- och frilufsföreningen Expedition altitud. Med hjälp av en handburen GPS söker vi den gömda skatten, eller ”cachen” som den kallas. Vi söker bland stock och sten, tittar under buskar och vänder på mosstovor.

– Jag kan ge dig en ledtråd, jag döpte cachen till ”Den delade stenen”, säger Andreas med ett flin.

Jag tittar ner. Stenen jag sitter på är kluven mitt itu, förmodligen har den någon gång träffats av blixten. Jag trodde för en stund att jag var helt fel ute, man får räkna med ett par meters felmarginal på GPS:en. I en skreva hittar jag till slut en medicinburk.

– Cacharna kan se ut hur som helst, den enklaste varianten är att använda en glasslåda. Den är ju lite större och kan inte gömmas lika bra, säger Andreas.


Gömma vad som helst

I medicinburken finns en pennstump, ett litet post-it-block och några andra småsaker: en nyckelring, ett suddgummi... En kotte?

– Man kan lägga i princip vad som helst i cachen. Det kan vara allt ifrån en liten sten till biobiljetter.

När man hittar en gömma, tar upp- hittaren en av skatterna och lägger tillbaka ett föremål av ungefär samma värde. Därefter ”loggar” man cachen och anger datum, sitt namn som man registrerat på sajten och kanske en liten hälsning till den som lagt ut lådan.

– Ofta får man kommentarer på sajten också. Det kan vara typ ”vilket vackert ställe”. Eller så får man pikar för att någon tycker att man gömt cachen extremt lurigt. En kompis var och letade efter en av mina en gång. Han letade och letade och när han till slut var på väg att ge upp så insåg han att den hängde fullt synligt högt upp i en tall, säger Andreas med ett skratt.


En sport för alla

Geocaching-fenomenet uppstod i USA på 90-talet då Clinton-administration- en till slut gav efter och släppte den störningssignal som låg på satelliter.

– Det var ju av militära orsaker man hade den störningen. När den släpptes var det en kille i USA som ville visa med vilken precision man nu kunde navigera sig. Han lade ut koordinaterna på en websida och utmanade alla som läste att hitta dit.

Sedan dess har fenomenet geo caching spridit sig inte bara genom USA – utan resten av världen.

– Det som är så kul är ju att vem som helst kan göra det, ung som gammal. Det enda du behöver är någon form av handburen GPS, många kör ju med sina smartphones.

För att lägga ut en gömma måste du bara lägga ut den på valfri plats och sedan registrera koordinaterna på sajten geocashing.com.

– Man behöver verkligen inte lägga dem i skogen. Jag känner till en person som tillverkade en cache som såg ut som en tegelsten och byggde in den i sin husfasad. En annan kamouflerade sin cashe som en kotte, berättar Andreas.

Men man behöver dock inte vidta så extrema åtgärder för att ägna sig åt geocaching.

Gömmorna som är registrerade på sajten är nämligen graderade från ett till fem, från väldigt lätt till mycket svårt.

– Det finns de som man kan ta sig till med bil och andra som man i princip behöver både machete och klätterutrustning för att ta sig till. Jag vet en som ligger i Vänern på 30 meters djup, säger Anders.

– Det är ju det som är så bra, att vem som helst kan hålla på: från funktionshindrade och äldre till extremsportare, fyller Krister i.

Annons