Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Statoil startar byggboom längs E4 – här är planerna

Den nya Statoilmacken i Stockvik blev första företaget att etablera sig längs nya E4.
Men det kommer mer inom kort – och det är kring Södra brofästet företagen riktat in sig.
– Det är stort intresse just där, säger Mattias Strömbom, mark - och exploateringsingenjör.

Annons

Läs också: Nya byggen dröjer längs E4 – trots intresse.

För drygt ett år sedan öppnade nya E4 mellan Myre och Sundsvall, en sträcka som beskrevs som högintressant för företagen. Men hittills har det varit tunt med etableringar.

Nya Statoilmacken i Stockvik har precis öppnat och nu är mer på gång i området.

Det är främst kring södra brofästet som det händer saker. Vi berättade i tisdags att nya byggvaruhuset Sundsvall Byggmaterial öppnar i januari i Sundsvalls Träs tidigare lokaler på Kontorsvägen.

Men det sker mer saker i området.

På tomten bredvid Sundsvall Byggmaterial tänker Beijer bygg att bygga ett stort byggvaruhus. När är inte bestämt.

Molin Bil kommer bygga en stor bilanläggning på tomten vid SCA:s tidigare labb nedanför E4. Byggstart är planerad under första halvan av 2016.

Närmaste grannar blir bensinkedjan Ingo och biltvättsföretaget Ren Bil.

Förutom dessa etableringar jobbar kommunen på att ta fram en detaljplan för ett mindre industriområde på Fäbosandsvägen, som ligger mellan Kubenbadet och järvägen på Skönsmon.

– Planen är att det ska bli ett verksamhetsområde för två-tre småföretag. Själva området är på en hektar och vi hoppas att planarbetet ska vara klart under nästa år, säger Mattias Strömbom.

Hur ser intresset ut?

– Vi har ett företag som fått mark anvisad, men innan det kan bli något mer måste planarbetet bli klart.

Längre söderut längs E4 kommer det att ta längre tid och Statoil får snällt finna sig att vänta in sina grannar.

– Det dröjer något år. Jag skulle tippa att vi inte har någon byggstart i området förrän tidigast 2017, säger Strömbom.

Kring trafikplats Stockvik har kommunen planerat för ett industriområde, men det är mycket att lösa innan dess. Det är Akzo Nobel som äger stora delar av marken.

– Vi är intresserade och tror på idén. Men det kommer att bli kostsamt att fixa byggbara tomter och ordna vägar. Det krävs en hel del markjobb för oss att lösa i så fall och sedan har vi en bäck som vi måste ta hänsyn till. Efter årsskiftet ska vi bestämma oss för hur vi ska gå vidare, säger Strömbom.

Tomterna är extra intressanta med tanke på placeringen och möjligheten till exponering.

– Det är ett väldigt bra skyltläge för företagen. Den första etappen är tänkt att vara på ungefär 5 hektar, så det är ett stort område, säger han.

Har Statoils öppnande ökat intresset för marken?

– Ja, det märks. Vi har haft fler kontakter med företag den senaste tiden. Men innan det kan bli aktuellt måste planarbetet göras klart.

Kring trafikplats Nolby är intresset minst.

– Det fanns företag som var intresserade där. Men efter att ett bullerplank byggdes försvann skyltläget och även intresset från företagen.