Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya teaterkvarteren invigs kommande helg

På lördag sker den officiella invigningen av nya Konsertteatern.
Det blir många tillfällen till rundvandringar - men också mycket teater.

Vid flera tillfällen under lördag och söndag kan intresserade följa med på rundvandring i de nya lokalerna. Scenerna, foajéer och utrymmena bakom visas av omväxlande representanter för konsultfirman Sweco och Teater Västernorrland, som ger dramatiserade vandringar.

Nu finns många scener att spela på: tre i Konsertteatern, en i Sundsvalls Teater och en i Sveateatern. Förutom Teater Västernorrlands egen "Ingvar" som har premiär just på lördag kan man se familjeföreställningarna "Bollkänsla" och "Flyktfåglar" samt Riksteatern/Tyst Teaters "Lilla röd". Ållateatern, som har sin hemvist i huset, bidrar med en föreställning där publiken är aktiv.

Läs mer: Nytt teaterhus inuti det gamla

Många föredrag finns också att lyssna till. Johanna Ulfsdotter berättar om teaterhistoria i Sundsvall, Sweco om ombyggnationen, teaterchef Lena Enqqvist Forslund om Teater Västernorrlands historia och framtidsplaner och Anna Olofsson om scenografens kreativa process. Teater Soja samtalar om sin nya Sundsvallspjäs i vardande, "Sundsvall 3.0". Scen Sundsvall berättar om Riksteatern och om att vara teaterarrangör i Sundsvall.

Även andra kulturyttringar bjuds. Wejdan Derky ger en konstperformance, det blir musik från Kulturskolan, Kvartersteatern och länsungdomsstorbandet LUST samt barnkonserten Lekisjazz, som dock spelas på Kulturmagasinet. Båda dagarna visas film från Film Västernorrland: på söndagen på Sveateatern och på lördagen bland annat i biosalen i de nya lokalerna, samt på Sundsvalls teater (dansfilm). Till Sundsvalls teater kommer också komikern Glenn Wool på lördagskvällen.

– Vi vill visa att huset är till för alla och det ska vara liv och rörelse där hela tiden, säger Anne-Sofie Cadeskog hos Teater Västernorrland, som bland annat rekommenderar de dramatiserade vandringarna som är något nytt.

Läs mer: Nya teaterlokalerna växer fram