Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya teaterlokalerna växer fram

Teaterbygge eller inte har debatterats i Sundsvall i decennier.
Nu har förhoppningsvis lösningen kommit. I mars 2016 invigs de nya lokalerna i anslutning till Konsertteatern och Sundsvalls Teater.

Annons

Scenhuset, Kräftan, Godtemplarhuset. Efter decennier av debatt om teaterhus i Sundsvall har många begrepp dansat runt.

Men det blev de befintliga teaterkvarteren, där Sundsvalls Teater och Konsertteatern ligger, som blev lösningen. 2011 köpte kommunen det så kallade Godtemplarhuset invid Konsertteatern. Det, plus att gymnasiets hantverksprogram flyttade från Norra Järnvägsgatan, gav chans att åtgärda de brister som fått Arbetsmiljöinspektionen att jaga kommunen med blåslampa i åratal angående teaterlokalerna.

Än är allt inte klart, men Teater Västernorrland har flyttat in gradvis i snart ett år. Här är dålig ventilation, fukt, brist på transportvägar och verkstädernas övriga bekymmer ett minne blott. Ljusverkstaden är stor och luftig; syateljén är ljus och rymlig och ljudstudion ännu inte klar. Kostymförråd och maskavdelning är nya, kontoren rymmer också Scenkonst Västernorrlands gemensamma personal och Scen Sundsvall. Teater Grönborg har också flyttat hit.

Snickeri, måleri och smedja finns kvar i sina gamla utrymmen men ska fräschas upp. Och som själva kroppspulsådern i flervåningskomplexet ståtar den stora, blänkande transporthissen.

– Nu är det slut på att dra ljusvagnar över gatan, säger teaterchef Lena Engqvist Forslund.

Utbyggnaden som just nu reses över en del av innergården ska rymma ett inlast, både för teaterns egna bilar och gästspel. Här byggs också en ny repetitionsscen, och högst uppe i huset ska ytterligare en liten scen att växa fram. Annars är inte brist på scener Teater Västernorrlands egentliga bekymmer. Även i fortsättningen spelar man på Konsertteaterns, Sveateaterns och Sundsvalls Teaters scener.

Men Konsertteatern blir extra mycket hemma. Det är där Lena Engqvist Forslund vill hänga upp bilder på personalen: en liten men för publiken väl synlig gest. Den ser ju inte så mycket av de övriga förändringarna som teaterns personal gör.

– Man kan säga att Teater Västernorrland nu har fått ett eget hem. Vi spelar så mycket i Sundsvall att det är roligt att vi kan bli tydligare där, säger hon.

Hon tycker det är roligt att kunna välkomna andra aktörer i kulturlivet också. Teater Grönborg finns redan i huset, kulturskolan skulle till exempel kunna använda den nya lilla scenen högst uppe, och i möjligaste mån vill man välkomna amatörteatern.

– De professionella verksamheterna som är offentligt finansierade ska förstås ha första tjing. Men när vi inte behöver lokalerna är bra om de används så mycket som möjligt. Med så många scener blir det bara en fråga om planering, säger hon.

Budgeten för den stora ombyggnationen har satts till 63 miljoner kronor. Lite synd är det förstås att musikdelen av Scenkonst Västernorrland inte kunde flytta in också, tycker Lena Engqvist Forslund, och lite trist att man ligger efter i tidsplanen. Men i januari ska allt stå klart och den 12–13 mars blir det invigning.

– Då ska vi spela upp allt vi har. Det blir premiär på "Ingvar – en möbelsaga" och vår andra pjäs "Bollsinne" spelas. Vi ska också ge rundvandringar i huset, i spökstil eller med annat tema, som pågår under invigningsåret och kanske längre och som man kan boka, säger hon.

I gamla Kermits lokaler ska en ny restauratör starta som man hoppas på samarbete med. Kanske flyttar även lunchteatern hit från Svea.

– Snart får vi se om logistiken fungerar så bra som vi har trott. Men i den bästa av världar är det här en utmärkt lösning, säger Lena Engqvist Forslund.