Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya uppdraget är att få nyanlända i jobb

Att hjälpa de som står längst bort från arbetsmarknaden är affärsidén bakom företaget AlphaCE som öppnat nytt kontor i Sundsvall.
Ny säljchef på företaget är Berivan Mohammed.
– Jag kommer att jobba med integration i praktiken, säger hon.

Som säljchef blir Berivan Mohammed en del av ledningsgruppen för AlphaCE, som har kontor från Malmö i söder till Timrå i norr. Där kommer hon att bidra med sina kunskaper och sitt eget nätverk, som växt sig starkt efter många år inom politiken och bemanningsbranschen. Tidigare har hon varit med och startat upp Student Consulting. Hennes nya uppdragsgivare har bland annat fokus på att få nyanlända personer i jobb. Då är förstås även hennes egen erfarenhet av att en gång i tiden ha kommit som flykting till Sverige ännu en styrka.

– Det unika med mig är att jag står med en fot på varje sida. Jag känner många invandrare, som hör av sig med sina problem och som vill ha hjälp med lösningar, säger hon.

Berivan Mohammed var åtta år när hon kom med sin mamma och bror som flyktingar från Kurdistan till Sundsvall. Att få en första chans i yrkeslivet kan vara tufft. Språket och fördomar står ofta i vägen, konstaterar hon, samtidigt som hon slår fast att alla har en plats på arbetsmarknaden.

– Jag har full respekt för att det kan vara ovant och att det finns en oro för det främmande hos många arbetsgivare. Vad vi gör är att vi söker upp arbetsplatser och säljer in personer. Vi kan visa på möjligheterna och bli de kanaler in i yrkeslivet som många nyanlända personer saknar i dag. Vi får in 30 till 40 personer varje vecka i jobb, säger Berivan Mohammed.

Samtidigt som kliver på sitt nya uppdrag på AlphaCE, så tar hon också ett långt kliv bort från Sundsvall. Just nu packar hon och maken Jesper Strömbäck, professor vid Mittuniversitetet, flyttkartongerna. Snart bär det av till Göteborg. Ett beslut som vuxit fram under en längre tid.

– Den som vill utvecklas måste våga utsätta sig för förändring. För oss känns det här som helt rätt val. Många av våra vänner har flyttat till större städer. Flera av dem bor redan i Göteborg. Min mamma och mina svärföräldrar har också redan flyttat dit, så de väntar på oss nu, säger Berivan Mohammed.

När hon lämnar kommunen, så lämnar hon även kommunpolitiken där hon för tillfället bland annat är ersättare för Liberalerna i kommunstyrelsen. Till Sundsvall kommer hon att återvända till kontoret på Fredsgatan, där AlphaCE tagit över verksamhet från Yrkeskonsult, genom sina jobbresor. I Göteborg kommer hon att bli norrlänningen, konstaterar Berivan Mohammed. Men särskilt sentimental är hon inte, utan tvärtom glad för att få gå ifrån ord till handling.

– Jobb och språk är det bästa sättet att skapa integration. Att få jobba i ett företag som arbetar med båda de här frågorna känns helt rätt, säger hon.