Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya uppgifter: Junselevargen dödades – och lades i frysbox

Hon var Sveriges mest omskrivna varg.
Sedan försvann hon spårlöst.
Nu kommer nya uppgifter om vad som hände Junselevargen "Rödluvan" 2014.

Det är tidskriften Filter som i sitt senaste nummer berättar om Junselevargen. Vargen, som är genetiskt viktig för den svenska vargstammen, flyttades från renbetesmarker fyra gånger under åren 2011 till 2013.

Den sista flytten skedde i mars 2013 till Rimbo utanför Norrtälje. Men efter samtliga flyttar har varghonan vänt norrut igen – mot renarna. Vid den fjärde flytten satte hon rak kurs mot Junsele och vandrade genom Sverige längs med kusten – hon sågs bland annat till i Viforsen utanför Sundsvall och fortsatte sedan till Junseletrakten. Där blev hon kvar över sommaren och när hösten kom märkte samebyn i området att hon fanns kvar.

Den milda vintern gjorde det dock svårt att spåra och när snön till slut föll i slutet av februari gick det inte att hitta tiken. Hon var spårlöst försvunnen och ingen har sett till henne sedan dess.

Spekulationerna om vad som hänt med den genetiskt värdefulla vargen har varit många, och nu kommer uppgifter i tidskriften Filter om vad som hände. Polisen i Strömsund berättar att en källa uppgett att vargen dödats och att källan sett en bild på vargen i en frysbox. Filter har pratat med polisens källa som bekräftar uppgifterna, men vill vara anonym.

– Jag har sett bilder på henne levande och med den pälsen misstar man sig inte. Jag är säker på att det var hon som låg i frysboxen, säger källan till Filter.

Junselevargen kallades även för Rödluvan eftersom hennes päls är tydligt rödaktig – vilket gör henne lätt att känna igen.

Filter har också pratat med den utpekade personen, som enligt poliskällan alltså ska ha haft Junselevargen i sin frysbox, som nekar till anklagelserna. Han har en annan teori om vad som hände vargtiken.

– Jag är övertygad om att myndigheterna själva tog bort henne. Det tror många som bor i området, hon försvinner ju omedelbart och sedan är det bara locket på, säger frysägaren till Filter.

Tipset om att vargen skulle ligga i frysboxen lämnades under 2015 vidare till miljöåklagare i Östersund som gjorde bedömningen att uppgifterna inte räckte för en husrannsakan i frysboxen.

Läs mer om Junselevargen:

23 april 2014: Många tips om Junselevargen

17 april 2014: Hittelön på 100 000 för Junselevargarna

3 april 2014: Ovisshet om Junselevarg

27 mars 2014: Junselevargen fortfarande borta

24 mars 2014: Var är vargen?

6 februari 2014: Junselevargen lever farligt

16 december 2013: Junselevargen är tillbaka