Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget: "Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden"

Örnsköldsviksföretagaren Nicklas Nyberg och stjärnarkitekten Gert Wingårdh vill bygga ett 110 meter högt och extremt smalt hus på Stora Torget i Sundsvall. Huset är tänkt att förändra stadsbilden helt.

Chatt: Höghus kan dominera Stora Torget i Sundsvall – tyck till om planerna här

Gerth Wingårdh har tagit fram ett spektakulärt förslag på ett 38 våningar högt torn på Stora torget. Huset kommer att heta Torg1, en blinkning till det färgglada huset Ting1 i Örnsköldsvik som Nyberg och Wingårdh också skapat tillsammans. Planerna presenterades under en presskonferens på Stadshuset under torsdagen.

Torg1 är tänkt att bli väldigt smalt och högt: bara 11 meter brett och 110 meter högt, och arkitekten själv liknar det vid ett flygledartorn. Det ska inrymma både bostäder och längst ner restauranger och en inglasad saluhall. Under marken är det tänkt att bli parkering och soputrymme.

Allt som allt ska bygganden ta 215 kvadratmeter i anspråk av Stora torget. Den största lägenheten är tänkt att bli 65 kvadratmeter till ytan.

Gert Wingårdh är kritisk mot att man har byggt bort Vängåvan från torget. Han berättade under presskonferensen att han hämtat inspiration från Markusplatsen i Venedig och Sergels torg i Stockholm.

Alla planerade upprustningar av Stora torget och alla pågående upphandlingar avbryts nu, enligt Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

– Jag har stor respekt och förståelse för att det här kommer att väcka känslor. Vi kommer öppna upp Stadshuset under tre lördagar under maj månad för att folk ska kunna komma och lämna sina synpunkter och ställa frågor till oss politiker, säger Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Så sent som i januari avslöjade Nicklas Nyberg att han köpt Vivstavarv och hade storslagna planer för det före detta pappersbruket i Timrå kommun.