Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyberg siktar mot toppen

Mer än ett halvår före inflyttning i spektakulära Ting1 har entreprenören Nicklas Nyberg nya idéer.

Det rör sig om högtflygande planer.

Han funderar på ett hus som ska bli högre än Örnsköldsviks kyrka – inklusive tornet.

– I den här branschen får man inte vara blyg. Nu tänker jag bygga ett hus som slår tuppen på kyrkan, säger Nicklas Nyberg.

Kyrktuppen är egentligen en spira, men viktigare är att den sitter 89 meter över havet, enligt Nicklas Nybergs mätningar.

Det är den noteringen han ska bräcka med bygget av ett flerbostadshus på Folkets Park-tomten när köpet av den gått igenom.

– Jag är starkt på g med det köpet. Snart äger jag parken, säger Nicklas Nyberg.

Och då tar han sats mot rekordet. Hur många våningar han behöver för att slå kyrkans 89 meter vill han inte svara på.

– Vi tar det där när saker och ting klarnat lite mer, säger Nyberg.

Hur högt blir Ting1?

– Nja, det blir inte mer än ungefär 73 meter.

Hade det inte varit läge att lägga på ett antal våningar där?

– Nej, det är viktigt att det blir proportionerligt. På Ting1 bör man inte lägga på mer.

Varför vill du ha det högsta huset?

– Jag tycker inte att man ska vara blyg. Och så tycker jag att höga hus ska stå på kullar. På det här viset blir Örnsköldsvik en påminnelse om Rio de Janeiro med Jesusstatyn.

För Folkets Park-byggnaden har Nicklas Nyberg också planer.

En som på förhand låter spännande är att Anders Bagges planerade talangfabrik för låtskrivare och producenter ska flytta in på parken.

– Parken är ett av förslagen. Ett annat är Sjögatan, säger Nicklas Nyberg.

Anders Bagges projekt, som ännu inte lämnat ritbordet, heter Dreamhill Music Academy. Bagges ansvarige för affärsutveckling, Peter Kanello, betonar att ingenting är spikat när det gäller Dreamhill Music Academy, och att Örnsköldsvik är alternativet som gäller i första hand.

– Anders har en dröm och en vision om att hitta de bästa låtskrivarna och producenterna. Örnsköldsvik verkar vara en mycket bra plats för det här projektet.

Tittar ni på fler platser i Sverige?

– Inte just nu. Det behövs inte. Nu ska vi först och främst bevisa att det här är en bra idé genom att lyckas i Sverige. Sedan kan det bli tal om USA, säger Peter Kanello.

Nicklas Nyberg säger att han först och främst värnar om att Anders Bagge tar sitt projekt till Örnsköldsvik. Mindre viktigt för Nyberg är var det flyttar in.

– Vi ordnar plats åt Bagge när den dagen kommer, lovar Nicklas Nyberg.

Enligt media i södra Sverige har Anders Bagges Dreamhill Music Academy varit på gång till Örenäs slott. Meningen var att utbildningen skulle ha startat i augusti förra året, men så blev det inte. Rubriker gjorde gällande att Bagges drömskola var ett luftslott. Enligt uppgifter till ÖA har Bagge och hans närmaste tänkt om. Att sikta på slottsmiljöer var ett feltänk som skickade konstiga signaler.

Nu pekar mycket alltså på att Anders Bagge, som nyligen inspekterade Folkets Park, fortsätter verka för att akademien ska till Örnsköldsvik.