Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyblivna pensionären Lena fortsätter leda fotbollen framåt: "Har jobbat listigt och bemötts med respekt"

Hon har ledarskap som en röd tråd genom livet.
Lena Wallgren har varit rektor, tränat flera fotbollslag och var första kvinnliga ordförande i Medelpads fotbollsförbund. Nu är hon nybliven pensionär och fortsatt aktiv i förbundet.

Som barn fanns inga flicklag att spela fotboll i. I stället fick Lena Wallgren stå i mål och spela med sin bror och grabbarna i byn i Norrbotten. Hon utbildade sig till lärare och sökte jobb över hela Sverige. Till slut fick hon arbete på Åkersviks skola och hamnade i Sundsvall.

– Det var också då jag började spela fotboll med GIF Sundsvalls damlag, säger Lena.

Hon kom att spela mittback i åtta år och utbildade sig till tränare och satt bland annat i GIF Sundsvalls styrelse för damsektionens räkning.

– Jag har alltid brunnit för ledarskap och haft mycket med mig från fotbollen även i mitt jobb. Man måste jobba som ett lag och överallt finns olika spelartyper, både på arbetsplatsen och på fotbollsplanen.

Lena slutade så småningom som fotbollsspelare men fortsatte som ledare och har tränat flera klubblag och distriktslag.

– När jag spelade hade jag en fantastisk tränare som kunde minst fotboll men mest ledarskap. Han visste hur man kunde lyfta en spelare. Omgivningen spelar en stor roll för en individ och det är viktigt att ledare tror på sina spelare.

1983 blev Lena den första kvinnan i Medelpads fotbollsförbund och blev som första kvinna utsedd till utbildningsansvarig i hela Sverige.

– Det är en mansdominerad bransch så visst har det väl varit tufft. Men jag har jobbat listigt och bemötts med respekt. Det var nog tuffare för männen än för mig. De visste inte hur de skulle hantera att ha en kvinna i förbundet.

2010 blev Lena, även då som första kvinna, vald till ordförande i Medelpads FF.

– Det är viktigt för distriktet att behålla spelare och lag inom fotbollen och att vi tar vara på dem. Vi måste även hitta en bra spelform som passar eftersom fotboll ska vara till för alla.

Under kommande säsong tippar Lena på att både SDFF och Giffarna håller sig kvar i respektive serier.

– SDFF har jobbat hårt för att ta sig till Elitettan och jag hoppas de får vara hela och friska. Och Timrå spelar i division 1! Vi har en bra fotbollskultur i Medelpad, säger hon.

Lena grundade Mimerskolan 2001 och har sedan dess arbetat som rektor. Nu är hon nybliven pensionär och blev för några veckor sedan omvald till ordförande i fotbollsförbundet.

– Jag kommer hålla på så länge jag får och orkar för att det är så kul. Fotbollen är en positiv värld totalt sett. Där får jag träffa fantastiska människor och det är en underbar miljö med många eldsjälar, säger Lena Wallgren.