Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nybygget som är stans mest anonyma arbetsplats

Arbetsplatsen skapar 50–60 nya jobb, men är ändå Sundsvalls mest anonyma. I går eftermiddag var det invigning av de nya, fräscha lokalerna.
Skönt att vi nu är samlade på ett ställe, tycker platschefen Patrik Wellén.

Ytterfasaden avslöjar inget, ingen skylt talar om att detta är ett nationellt försäkringscenter. Det går inte ens att ringa dit.

Nej, i stället ringer vi upp den som ärendet berör, säger Patrik Wellén.

Anledningen är att handläggarna ska få jobba i lugn och ro.

"Svenssons" telefonsamtal till försäkringskassan går i stället till ett kundcenter någonstans i landet. Ärendet handläggs sedan på ett av 20 försäkringscentra och någon därifrån tar kontakt.

Försäkringscentrat i Sundsvall är ett av de som handlägger ärenden kring föräldraförsäkring och bostadstillägg. Områden där försäkringskassan har fått hård kritik under hösten för att utbetalningarna släpat efter.

Vår omorganisation har kostat på och blev mer komplex än väntat. Dessutom får vi alltid en anhopning av ärenden efter sommaren. Men nu är vi nästan ikapp vårt mål att 90 procent av kunderna ska ha sina pengar inom 30 dagar, säger Peter Wellén.

Men eftersom man fortfarande har nyanställda under utbildning, så blir det först till våren som arbetet flyter riktigt bra, tror han.

Nu är man nästan 120 anställda, men ytterligare tio kommer till årsskiftet och nästa år ska ett tiotal jurister anställas för att jobba med överprövningar av ärenden. Totalt blir man då 140.

Bland personalen finns de från försäkringskassan, men 45 har också nyrekryterats.

Hans Jonsson och Lena Sahlin hörde till de utvalda bland de 820 sökande. Deras nya jobb kom perfekt i tid eftersom båda hade blivit uppsagda från sina gamla arbetsplatser, Länstrafiken respektive Harmångers ungdomshem.

Ja, det passade väldigt bra. Men det är mycket att lära sig kring föräldraförsäkringen som vi jobbar med, säger Lena Sahlin.

Men både hon och Hans Jonsson trivs på det nya jobbet.

Det känns bra och jobbet är omväxlande, tycker Hans.

PS. Försäkringscentret ligger i det nybyggda huset på Krönvägen i Haga.