Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyckeln till finsnickeri finns i Nolby

När Sven-Erik Håkansson fick höra talas om snickarboden i Nolby blev han eld och lågor. Nu är han medlem i snickargänget och det första han tillverkade var en nyckelharpa.
Det är inte så märkvärdigt men det tog ungefär fyra månader, säger han och spelar en trudelutt.

Gubbarna har snickrat länge i lokalerna på Tingsta äldreboende i Nolby. De träffas ett par gånger i veckan och när snideriet inte pågår för fullt så snackas det gamla minnen och fikar.

Det här bedriver vi som en studiecirkel inom PRO och som mest är vi sex stycken på plats. Visst snickrar vi mycket men naturligtvis blir det så att vi drar ett par skrönor från livet också, säger Jan Danielsson som varit med som ledare för gruppen i fem år.

Sven-Erik Håkansson har inte varit med från början men när han hörde talas om att det fanns en snickarbod i Nolby blev han intresserad direkt och snart var han medlem.

De enda krav jag hade var att vi hade organiserade fikaraster, skojar Sven-Erik.

Han får medhåll av Jan Danielsson som menar att snickeriet är så mycket mer än just en slöjdsal. Här träffas man för att ha kul och det är aldrig någon tidspress på sakerna man tillverkar. För Sven-Erik tog det till exempel fyra månader att snickra ihop sin nyckelharpa och det var naturligtvis inget enkelt jobb att få till alla delarna. Men själv tycker inte Sven-Erik att det var så svårt och det var inte heller första gången han gav sig på att tillverka en nyckelharpa.

Jag har gjort en förut och det viktigaste tycker jag är att man har bra lokaler att hålla till i, säger han.

Anledningen till att Sven-Erik ville tillverka just en nyckelharpa är att han själv spelar. Svårast är enligt honom att få till själva leklådan, där alla 37 nycklar i harpan sitter. Det första som tillverkas är själva kroppen till nyckelharpan och sedan jobbar man vidare. Merparten av det trä som används är gran och det är ett rejält pillerjobb att få till alla nycklar som ska tillverkas.

Det blir mycket tälja och såga, säger Sven-Erik Håkansson.

Men det är inte bara så avancerade saker som nyckelharpor som produceras i snickarboden på Tingsta. Sven-Erik har till exempel lagat en fiol och gjort lite julsaker och de andra snickarkompisarna pular också på med sitt. För Hans Halléns del blir det mest bruksknivar och hittills har han gjort ett 40-tal.

Men jag har aldrig räknat på hur lång tid det tar för det har jag gott om, säger han med ett leende.

Och det är så det är när gubbarna träffas. Saker och ting får ta den tid det tar för till snickarboden går man enbart för att ha kul och umgås.