Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nye sportchefen: "Vill påverka en föråldrad kultur"

Han har representerat både Timrå IK och Sundsvall Hockey på seniornivå – men det är Kovlandsloggan som sitter intatuerad på ena skuldran.
Nu är pojken från byn tillbaka där allt började.
Henrik Österholm är sportchefen som vill påverka ishockeyn i moderklubben.
– Hjärtat har alltid varit i Kovland, säger han.

Annons

Det är en vardagseftermiddag i Ånäshallen när vi bestämt träff med Henrik Österholm. Den nyblivne sportchefen i Kovlands Ishockeyförening tittar sig omkring och säger:

– När hallen byggdes var jag kring tio år, och det var som om Jesus kom till byn. Det var overkligt, men trodde inte riktigt på det.

Innan dess hade Österholm och resten av Kovlands hockeyfrälsta ungdomar fått hålla till på uterinken eller åka till Gärdehov. Med ishallen kom nya möjligheter.

– Det finns nog ingen som åkt så mycket friåkning som jag här. I en by som Kovland fanns det inte så många alternativ, inte för mig i alla fall. Jag var här hela tiden, säger Henrik Österholm och drar samtidigt en historia om när han blev inlåst i hallen efter att vaktmästaren åkt hem.

Nu har han en egen nyckel – nybliven sportchef som han är.

28-årige Österholm är tillbaka på hemmaplan efter att ha bott i Stockholm de senaste åren. Han är samtidigt tillbaka i moderklubben Kovland efter en spelarkarriär som tog honom till spel i dåvarande Elitserien med Timrå IK och Hockeyallsvenskan med Sundsvall Hockey.

Henrik Österholm var en stor talang, och debuten i högsta serien kom redan 06/07. Lagkamraterna var bland andra Jonathan Hedström, Peter Regin, Riku Hahl och Anton Strålman.

– Redan under lockoutsäsongen tränade jag ganska mycket med A-laget, det man framför allt minns är Zätas överlägsenhet. Det var otroligt häftigt, säger Österholm.

Efter debutsäsongen blev det ingen fortsättning och efter att par säsonger i Sundsvall Hockey valde Österholm att trappa ned spelarkarriären på grund av skador och en satsning på en civil karriär.

Nu är han tillbaka inom hockeyn, men i en helt ny roll. Titeln är sportchef, men det är inte de klassiska sportchefsfrågorna som han vill driva.

– När jag slutade var jag ganska mätt på hockeyn, men det är klart man har saknat det och det här är en bra roll. Man får vara nära hockeyn, prata hockey och framför allt kanske påverka en föråldrad kultur. Det har varit väldigt grabbigt och ska vara på ett visst sätt, så har i alla fall jag upplevt det, säger Österholm och fortsätter:

– Det ska vara en glädje för alla, och tjejerna ska vara lika välkomna. I en framtid hoppas och tror jag att vi ska kunna ha ett damlag.

Det är på ungdomssidan som han kommer lägga sitt fokus som sportchef.

– I och med att Kovland är en förening där vi inte kan ge så mycket mer än kärlek till ishockeyn tror jag det viktigaste jobbet vi har i föreningen är ungdomarna. Vi vill att så många som möjligt spelar så länge som möjligt. Får vi en bredd så kommer vissa sticka ut och vilja vidare och då är det bara att klappa dem på benskydden och säga lycka till.

En del i att skapa kärlek till ishockeyn är att få ungdomarna att spontanidrotta mer.

– Man ska inte känna sig tvingad att träna för mycket i tidig ålder, då kan man tröttna. Den spontana idrotten tror jag mer på, att man som förening bygger en kärlek till sporten som gör att man vill utöva den ännu mer, säger Henrik Österholm.

Sportchefen hoppas även på ett utökat samarbete med de andra föreningarna i regionen, och han bollar sedan tidigare tankar och idéer med ett antal hockeymänniskor i olika föreningar inom regionen.

Ett annat "bollplank" är svärfar, tidigare NHL-proffset Tomas Jonsson, som numer jobbat åt danska landslaget.

– Eftersom vi har hockeyn gemensam så blir det alltid lite snack kring det när vi ses, han är en större hockeynörd än mig. Sedan har han ett jobb där han scoutar mer, jag är nöjd om jag hinner med att se Kovland, säger Österholm.

Att moderklubben betyder mycket för Henrik Österholm går inte att ta miste på.

Ordspråket "Man kan ta pojken ur byn, men aldrig byn ur pojken" verkar stämma.

– När jag flyttade till Timrå och hockeygymnasiet var det någon som sa det till mig, de tyckte väl att jag var en bondpojk. Jag tog det till mig, och det kanske blir nästa tatuering, säger Kovlands sportchef.

LÄS MER: 27-årige Peter fick en stroke – nu är han tillbaka i båset: "Ständig smärta"

LÄS MER: Medelpads nyckelspelare inför TV-pucken: "Vi ska ta det där guldet"

LÄS MER: Så satsar vi på TV-pucken - sänder live