Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nye Telia-chefen ska skynda på teknikförvandlingen

Det gamla telefonbolaget har förändrats.
Dagens Telia är mycket 4G, fiber, tv och film.
Förvandlingen fortsätter och i snabbare takt, det ska nya Sverigechefen Hélène Barnekow se till.

I juli efterträdde hon Sundsvallsfödde Malin Frenning, som nu lämnat Telia.

– Malin jobbade mycket med den tekniska plattformen och nätkapaciteten, nu är det dags att växla över mer mot kundfrågor och där tror jag att jag har nytta av min erfarenhet från tidigare jobb, säger Hélène Barnekow.

I onsdags var hon på besök i Sundsvall, den tredje största Telia-orten i Sverige.

Och samtidigt som Telia Sverige minskat personalstyrkan med nära 1 000 anställda sedan årsskiftet 2013/14, så har den ökat något i Sundsvall, till dagens 880 anställda. Telia är för övrigt den näst största privata arbetsgivaren i Sundsvall, efter SCA.

Förvandlingen har också inneburit att personal fått gå, samtidigt som nya anställts.

– Kompetensväxlingen tar nog aldrig slut. För fem år sedan var tv inom Telia nästan noll, i dag har vi över 700 000 tv-kunder i landet, säger Hélène Barnekow.

Omställningarna ökar kraven på medarbetarna.

– Då behövs ett nära ledarskap, där kommunikation är väldigt viktigt. Anställda ska också få chans att kompetensutvecklas. Men omställningen gör det också väldigt attraktivt att jobba här, att vara med och bygga upp det digitala Sverige.

Själv tycker hon också att det är spännande att utveckla bolagets tjänster.

– Och där måste vi bli ännu snabbare. Kunderna förväntar sig saker av oss och då är det viktigt hur vi jobbar för att ta fram det kunden verkligen vill ha.

Telia har de senaste åren investerat många miljarder på att bygga ut 4G- och fibernätet.

– Det öppnar möjligheter inom andra områden, exempelvis tjänster gentemot företag eller hälsovård i hemmet genom att man kan koppla upp sig mot sjukvården.