Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyfascisternas syfte är att sprida rädsla

Annons

Polisen ska inte överdriva. Men deras försiktighet när det gäller alla nedbrända boenden för asylsökande är överdriven. Det är först nu man sent omsider tycker sig se det mönster medier och allmänhet sen länge observerat. Vid morden i Trollhättan var man också till att börja med väldigt försiktiga med att se det som var uppenbart, att mördaren drivits av någon form av invandrarhat. Fast på fredagen slog man fast att mördaren drevs av rasistiska motiv. Man kallar det ett hatbrott. Såna ska utredas av polisen.

Märkligare är att dådet inte betecknas som ett terrorbrott. Säpo, som i så fall ska ta över motiverar det med att man vid ett terrorbrott måste visa på ett syfte att injaga fruktan. Om det är en korrekt motivering för varför det inte är ett terrordåd, måste man säga att svensk säkerhetspolis saknar fantasi. Är det något som är lätt att förstå, så är det att ett dåd som detta, där en mördare går in på en svensk skola, just injagar fruktan.

Sant är att det i detta fall kanske inte injagar fruktan i alla. Det kan ju vara förhållandet om terrorbomber av den typ som en islamist lät brisera för några år sen nära Drottninggatan i Stockholm. För då drabbas alla som är i vägen. (Det var en evig tur att bara gärningsmannen själv drabbades den gången.)

I fallet Trollhättan, behövdes på grund av gärningsmannens rasism, den som har vit hy inte oroa sig. Fast det visste man förstås först efteråt. Alla med mörkare hud skulle därmed hur som helst ha all anledning att känna sig "injagade i fruktan". Ungefär som på Utöya alltså. Fast den norske terroristen gick inte efter hudfärg, där hade i stället alla unga socialdemokrater oavsett hudfärg anledning att känna sig utpekade.

Min slutsats är att det är rätt att också i fallet Trollhättan tala om terror. Högerextrem terror. Heder åt regeringens nationella samordnare i frågor om våldsbejakande extremism, Mona Sahlin (S) som vågar tala klarspråk. Galningar finns på alla håll, så vi får väl ändå vara glada åt att det den här gången var en högerextremist i stället för en islamist, för då hade nyfascisterna fått vatten på sin kvarn.

När detta är sagt, bör vi förstå att också politik kan vara ägnad att sprida rädsla. Jag har många gånger skrivit om hur de nyfascistiska Sverigedemokraternas framgångar sprider rädsla hos många barn i många svenska klassrum. De frågar sig: Vad händer med mig och min familj om deras framgångar fortsätter. Det är en befogad oro.

Ska vi finna något bra med de senaste veckornas alltmer tillspetsade situation, så är det väl att SD i detta läge visar sitt rätta jag. Extra tydligt blir det när man som i Lund lägger ut listor på planerade boenden för asylsökande. Såna som riskerar att brännas ner av deras egna anhängare. Det visar bara att man struntar i de asylsökandes liv och säkerhet. Och SD:s partiledare Jimmie Åkesson vägrar att ens låta sig intervjuas om saken.

Till det ska läggas den utomparlamentariska kampanj partiet inleder när nu riksdagen inte lyssnar på SD:s budskap. Den beramade presskonferens där detta presenterades var klassisk fascism. Svartskjortorna ska rädda sitt hotade fosterland. Galenskap!

Temat går ut på att ställa människor mot varandra. Ärligt talat blir det svårt nog ändå att klara den stora flyktingström som är på väg mot Sverige, utan att såna som SD ska sprida sitt hat över landet. Alla måste tänka till nu. Börja med att inte sprida rasisternas dynga vidare på nätet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel