Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyhamns fabriksområde som en krigszon

I fem och en halv timme arbetade räddningstjänsten med att släcka branden i Nyhamns gamla fabriksområde på lördagskvällen.
Ett riskfyllt arbete på grund av allt bråte som ligger kringspritt.

Det är bedrövligt hur det ser ut där, när som helst kan någon bli skadad. Det är som en krigszon och alltihop borde jämnas med marken, säger Thomas Danielsson som var räddningsledare vid branden.

När räddningstjänsten kom till platsen såg de inte till några människor, men Thomas Danielsson anser att det sannolika är att någon tänt på eftersom det knappast börjar brinna av sig själv. Tidigare har ungdomar hållit till på området, men vilka som brukar vara där nu känner han inte till.

Området ser ut som en soptipp, fast en soptipp i dag ser väl bättre ut. De förtroendevalda vet hur illa det är men det blir inget gjort, det kostar väl antagligen för mycket pengar.

Nu brann det i en lokal men räddningstjänsten går inte in och släcker på grund av den stora risken att skadas, i stället vattenbegjuter man. Även om inga värden går till spillo om branden får härja fritt och risken för spridning är i det närmaste obefintlig måste brändes där släckas eftersom brandröken kan vara giftig.

I maj 2007 brann det också på området, då hade elden utbrutit högt upp i den gamla fabriken och räddningstjänsten hade svårt att komma åt brandhärden.

Då höll vi inte på att komma ner för att vägen spärrats av med stora stenar. Vi lyfte bort avspärrningen och den är fortfarande borta så vi hade i alla fall inte det problemet den här gången, säger Thomas Danielsson.