Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nykomling i kompisgänget på Norra berget – här är hästen Hasse

Nu kan alla som vill se en riktig arbetshäst på Norra berget få sin chans. Efter nyår kommer nordsvensken Hasse och hans husse Anders Sundqvist att finnas på plats några dagar i veckan.
– Vi är väldigt glada över att Hasse och Anders kommer och arbetar med oss i skogen på Norra, säger skogsförvaltare Hans Asplund.

Hasse som fyller 15 år har haft en tidigare karriär som kallblodstravare men har också arbetat en hel del i skogen. Han var bland annat med och hjälpte till att dra nedfallet timmer vid Gudmundstjärn efter stormen Ivar. Och arbeta i skogen är något han kommer att fortsätta med.

– Det är nog många som inte vet hur man med hjälp av hästar tog hand om timmer förr i tiden. Nu får alla intresserade chansen att se en riktig arbetshäst på berget, säger Hans Asplund i ett pressmeddelande från Sundsvalls kommun.

Det finns en hel del jobb på Norra berget. Hasse kommer inte bara att dra virke vid den gamla skjutvallen eller röja vid timmerkojan utan också ploga vid en gammal fäbod.

Rutten kommer att gå runt timmerkojan, förbi Bureplatsen och ner mot Ryggisspåret.

Tisdagar och fredagar på förmiddagarna kommer Hasse att vara på plats på Norra berget. Men det hänger på Hasses dagsform och vädret. Hasse och husse Anders stannar gärna och hälsar på alla som vill prata en stund, skriver Sundsvalls kommun.