Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nykterheten i fokus under luciaveckan

Under Luciaveckan blir det skärpta kontroller av nykterheten i trafiken. Den här gången ska det kombineras med information om alkohol och droger i trafiken.

Kontrollerna ska främst inriktas mot områden där polisen vet att det kan förekomma rattonykterhet. Insatsen görs i samarbete med TISPOL, det europeiska trafiksamarbetet. Även hastigheter och annat trafikfarligt beteende ska uppmärksammas.

Varje år omkommer runt 125 personer i trafiken på grund av att alkohol funnits med i bilden. Merparten av rattfylleristerna är yngre och medelålders män. En av tio rattfyllerister är kvinna.

Inför kampanjen har Vägverket producerat en ny film som riktar sig till unga mellan 15 och 24 år, Don't drink & drive. Filmen trycker på att man kan vara olämplig som förare även dagen efter man druckit alkohol. Praktiska försök har visat att körförmågan kan vara nedsatt med 20 procent dagen efter.