Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyliberalerna stjäl vårt språk

För att kunna ta kontroll över samhällsutvecklingen gäller det att ta kontroll över språket. Det har nyliberalerna förstått och arbetar målmedvetet på att få oss att använda deras språk och därmed också omedvetet börja använda deras värderingar.

Är man för trygghet är man gammeldags, är man för att arbetare som kommer hit från andra länder ska arbeta för samma löner som de inrikes födda har är man framstegsfientlig. Är man för att förbjuda vinster i välfärden är man vänsterextremist. Om man antyder att EU kanske inte är det bästa för demokratin är man nationalistisk (trots att världen mig veterligt är större än EU-ländernas territorium).

Så går de på, dessa nyliberaler, de vet att ord är makt. Lyckas de ta kontrollen över språket har de vunnit stora delar av den kamp de valt att föra. Sorgesamt nog finns inte mycket till motoffensiv. Inom Socialdemokraterna kryper man kollektivt alt längre ut på den högra delen av det politiska fältet.

I valrörelsen 1988 fick socialdemokraten Sten Andersson mycket kritik när han råkade recensera ”århundradets skattereform” med orden att den måste ha varit uttänkt av en person med felprogrammerad hjärna. Andersson hade rätt, synd bara att S också lät sig felprogrammeras och faktiskt kom att ställa sig bakom ifrågavarande ”reform”.

När det gäller nyliberalerna räcker det inte att säga att de har felprogrammerade hjärnor – jag skulle kunna sträcka mig så långt att jag påstår att det inte ens hjälper med en systemåterställning i deras fall. Lyssnar man på vad de säger så inser man att deras vision för Sverige och världen är en mardröm.

De många människor som sliter ut sig inom vård och omsorg skulle inte alls behöva göra det, om de bara tog sig samman och startade eget. Om alla har sina egna företag kan vi ju sälja tjänster till varandra, så håller vi varandra om ryggen allihop! Det är klokt tänkt eller?

Oavsett om alla dessa fantastiska människor som sliter med konstant underbemanning och av effektivitetsiver bantade scheman, skulle säga upp sig och istället starta ett företag ihop (eller kanske varsitt?) så skulle det fortfarande vara oerhört många människor som behöver den vård och omsorg som de som just sagt upp sig tidigare utförde.

Det finns ett förakt för mänsklig värme hos effektivitetens predikanter. Detta är kärnan till varför jag förblir en svuren motståndare till nyliberalism och marknadshysteri. Där marknaden nästlar sig in där åker solidariteten ut och därför måste vi stoppa marknadsanpassningen av samhället. Det första steget är att återerövra makten över språket. Trygghet kan aldrig bli något omodernt, vad nyliberalerna än säger.

Peter Tjernberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel