Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nypremiär för fartfyllt onsdagsbus

Skrikande bromsar, höga hastigheter och en doft av bränd asfalt.

Till Mittsverigebanan lockas motorentusiasterna som kör skjortan av proffsen, varje onsdag, hela sommaren.

– Det är kul att få leka av sig lite, säger 24-årige Håkan Karlsson från Brunflo.

Annons

Onsdagsbuset, där motorintresserade amatörer kan testa Mittsverigebanan hann bli något av en institution för motorintresserade innan den lades i malpåse.

– Vi började 2004 men stoppades 2008 av kommunens samhällsnämnd som ansåg att det var ett miljöproblem och en alltför hög bullernivå att alla möjliga olika fordon körde samtidigt, säger Gunnar Jansson som driver företaget bakom motorträffen.

Men beslutet överklagades till Miljödomstolen och från och med i sommar är "buset" på banan igen.

Varje onsdag i juni, juli och augusti kommer deltagare och besökare från Piteå i norr till Mälardalen i söder för att testa bilens kapacitet. Alla bilar genomgår en besiktning där bälten och bromsvätskan kontrolleras.

Heltäckande klädsel och hjälm är obligatoriskt.

– Det här är bus under kontrollerade former. Motorhobbyn är större än de flesta tror och entusiasterna, eller amatörerna som de kallas kör ifrån vilket proffs som helst, säger Gunnar Jansson.

Varje onsdagskväll körs också en familjerunda där den som vill känna sig för kan åka efter en följebil runt banan.

– Det kan vara en möjlighet att komma över nybörjarrädslan och kanske köra fler gånger, säger Gunnar Jansson.

Bland onsdagskvällens förare fanns inte en enda kvinna.

– Det finns några kvinnor som brukar köra men de är få. Vi har haft speciella tjejkvällar för att locka, säger Gunnar Jansson.

Men det är inte bara muskler under huven som premieras på Onsdagsbuset. Under kvällen delades en rad utmärkelser ut och Söråkersbon Bertil Bäckström kammade hem priset för gulligaste bil, en röd Renault Dauphine -62:a med blott 32 hästkrafter i motorn.

Han är medlem i Norrlands motorhistoriska förening som ställde ut en rad veteranbilar under kvällen.